Як СУП відстоювала права «Еконії»
Як СУП відстоювала права «Еконії»
16 серпня 2018

Майже місяць тривала боротьба за відновлення законних прав «Еконії». І, нарешті, 14 серпня підприємство отримало Наказ, що скасовує неправомірні дії державних реєстраторів та повертає компанії «Еконія» законні права на володіння нерухомим майном підприємства.

Наказ Мінюсту поставив крапку у спробі рейдерського захоплення майнового комплексу підприємства «Еконія», що почалося 19 липня цього року. Скрутне становище, у яке потрапила компанія згуртувало та об’єднало провідні бізнес-спільноти. На захист виробника стали місцева влада та громадськість. Несправедливість нікого не лишила байдужим. Чіткі, злагоджені та професійні дії не лишили рейдерам жодного шансу.

Можливо ця історія стане в нагоді компаніям, які можуть потрапити у подібну ситуацію. Звичайно, ми впевнені, що ваші пропозиції допоможуть Спілці ще якісніше надавати допомогу та підтримку нашим учасникам. Звичайно, протягом всього розвитку подій, Спілка постійно інформаційно підтримувала «Еконію».

Нагадаємо перебіг подій.

Вранці, 19 липня, група невідомих осіб увірвалася на прохідну заводу ТОВ ПІЇ «Еконія» та заявила свої права на нерухомість. За допомогою незаконних дій державних реєстраторів вони зареєстрували на себе нерухоме майно, яке належить заводу дитячого харчування ТОВ ПІІ «Еконія», та маючи на руках фіктивні документи заявили права на об’єкт.

На завод, задля надання юридичної підтримки виїхали юристи «Еконії» – представники компанії Arzinger. До речі, і «Еконія», і Arzinger є членами Спілки українських підприємців, це значно полегшило та прискорило внутрішні комунікації.

Майже відразу у соціальній мережі Facebook почали з’являтись дописи на підтримку «Еконії» від бізнесових об’єднань та асоціацій. У той же день, на сайті та Facebook сторінці «Еконії» з’явилось повідомлення про спробу рейдерського захоплення підприємства.

Дії СУП:

19 липняпублічна заява Спілки українських підприємців на підтримку «Еконії».

20 липня – скарга до Міністерства юстиції України на дії державних реєстраторів.

23 липня – вимога про скорочення терміну розгляду скарги на дії державних реєстраторів.

24 липня – листи Міністру юстиції України Павлу Петренку та заступнику Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олені Сукмановій.

25 липняучасть у прес-конференції на тему «Спроба рейдерського захоплення ТОВ ПІІ «Еконія». Серед спікерів президент компанії – Ірина Варагаш, виконавчий директор Спілки українських підприємців – Катерина Глазкова, керівник практики захисту у кримінальних провадженнях та захисту бізнесу адвокатського об’єднання Arzinger – Катерина Гупало (голова Комітету з захисту бізнесу СУП), представники інших бізнесових об’єднань: Антирейдерський союз підприємців України, CEO Club Ukraine, Українська Бізнес Асоціація.

31 липня – Спілка українських підприємців подала лист-звернення «Щодо незахищеності бізнесу від рейдерських атак» Президенту України Петру Порошенко, Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, Міністру юстиції України Павлу Петренку, Голові Офісу Національної інвестиційної ради України Юлії Ковалів.

9 серпня – присутність представника Комітету з розвитку бізнесу СУП на Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мінюсті розглянула скаргу ТОВ ПІІ «Еконія» на дії державних реєстраторів, що перереєстрували нерухоме майно компанії на ТОВ «Капітал Інвест Девелопмент.

10 серпня – Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мінюсті задоволила скаргу ТОВ ПІІ «Еконія», скасувала неправомірні дії державних реєстраторів, повернула компанії законні права на володіння нерухомим майном підприємства.

Ми вважаємо, що необхідно максимально унеможливити схеми рейдерських захоплень і посилити відповідальність за дії, які призводять до незаконного заволодіння чужим майном. Ми постійно працюємо над ініціативами для убезпечення бізнесу від рейдерства.

Підсумовуючи, хочемо наголосити та звернутися до представників бізнесу, що страждають від рейдерських атак. Не бійтеся бути публічними, не лишайтеся зі своєю проблемою наодинці, необхідно надавати проблемі максимальний розголос та привертати до неї увагу громадськості та органів влади.

Ще новини