СУП організувала круглий стіл  «Компенсатори для запровадження податку на виведений капітал»
СУП організувала круглий стіл  «Компенсатори для запровадження податку на виведений капітал»
31 серпня 2018

У четвер, 30-го серпня відбувся круглий стіл «Компенсатори для запровадження податку на виведений капітал», який організувала Спілка українських підприємців (СУП). Під час заходу обговорювались пропозиції по ймовірним компенсаторам, які були запропоновані провідними експертами, бізнес-спільнотою та громадськістю для заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

До участі у круглому столі долучились:

Ніна Южаніна – голова Комітету ВР України з питань податкової та митної політики;

Оксана Продан – перший заступник голови Комітету ВР України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики;

Тетяна Острікова – голова підкомітету ВР України з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу України;

Григорій Шверк – член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА";

Тетяна Шевцова – співавтор законопроекту про податок на вивенений капітал;

Олександр Шемяткін – співавтор законопроекту про податок на вивенений капітал;

Олександр Почкун – Віце-президент СУП, керуючий партнер BAKER TILLY UKRAINE;

Олександр Соколовський – власник компанії “Текстиль-Контакт”, член Ради директорів Спілки українських підприємців;

Валерій Пекар – експерт, президент компанії «Євроіндекс»;

Олександр Ольшанський – підприємець, президент холдингу Internet Invest Group;

Денис Фудашкін – експерт, екс заступник Міністра фінансів України;

Віталій Шеремета – експерт;

Та інші.

Слід зазначити, що більшість залучених експертів є учасниками робочої групи при Мінфіні щодо пошуку компенсаторів, робота якої ще триває.

Досить жваво обговорювалися пропозиції по ймовірним компенсаторам, які запропоновали провідні експерти, бізнес-спільнота та громадськість: скасування заборони грального бізнесу та впровадження належного їх оподаткування; впровадження електронних акцизних марок на алкоголь; зменшення обсягів незаконного переміщення товарів через кордон, шляхом уніфікації ставок ввізного мита; впровадження механізму відшкодування ПДВ у випадку експорту товару, виключно після повернення валютної виручки; верифікація одержувачів субсидій і пенсій, удосконалення правил отримання субсидій та інші механізми скорочення витратної частини бюджету, тощо.

Всі присутні депутати акцентували увагу на тому, що найголовніше - це збалансований бюджет. І що планувати такий стратегічний крок, як запровадження податку на виведений капітал необхідно виходячи з поточних бюджетних можливостей. Це важливо і для макроекономічної ситуації в країні, і для переговорів з МВФ. І найбільш імовірним рішенням було б скорочення держвидатків і неефективних державних програм. Саме над збалансованістю і пошуком статей, які можна скоротити зараз працює Мінфін, про це повідомив на зустрічі учасник робочої групи Валерій Пекар.

Подальша дискусія з обговорення компенсаторів перейшла до обміну думками та планами щодо наступних дій для реалізації реформи.

Так, Ніна Южаніна повідомила, що вже 10 вересня заплановано робочу зустріч Комітету ВР України з питань податкової та митної політики з представниками МВФ для консультацій щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал з наступним розглядом цього питання на профільному Комітеті. Разом з цим, проект закону № 8557 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал» буде включено в порядок денний на найближчу сесію Верховної Ради України. Після зустрічі з МВФ, Ніна Южаніна планує провести зустріч з СУП для обговорення наступних кроків та дій щодо прийняття закону про податок на виведений капітал.

Наступними кроками, які вже заплановані Спілкою українських підприємців стануть зустріч з ДФС України та з Радою з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності.

Дякуємо усім, хто взяв участь у круглому столі, надавав пропозиції, висновки та експертну думку.

Нагадуємо, що питанням податку на виведений капітал СУП займалась майже 2 роки та постійно тримає його у фокусі. За цей час:

Міністерством фінансів України було створено робочу групу, розроблено проект закону та передано 14.06.2017 року до Кабінету Міністрів України;

03.10.2017 року Урядовий комітет Кабінету Міністрів України одноголосно підтримав законопроект про запровадження податку на виведений капітал;

05.10.2017 року Уряд схвалив законопроект про податок на виведений капітал і передав його для подальшого обговорення в Нацраду реформ;

05.07.2018 року Президент України подав проект закону № 8557 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», визначив законопроект як невідкладний, та наголосив про необхідність пошуку компенсаторів;

З 18.07.2018 року почались засідання робочої групи при Міністерстві Фінансів України за участі бізнес-спільноти та експертів для пошуку компенсаторів для заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.

Ще новини