СУП звернулася до Міністра інфраструктури з проханням врахувати пропозиції та зауваження членів Спілки щодо змін до ЗУ "Про поштовий зв'язок"
СУП звернулася до Міністра інфраструктури з проханням врахувати пропозиції та зауваження членів Спілки щодо змін до ЗУ "Про поштовий зв'язок"
13 листопада 2018

На черговому засіданні Комітету з транспорту і логістики СУП серед нагальних питань на розгляд був винесений і проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок».
СУП ще минулого року надсилала лист зі своїми зауваженнями та пропозиціями до опублікованого проекту закону, однак вони залишились поза увагою. Члени Комітету з транспорту і логістики СУП, ознайомившись із черговою редакцією законопроекту, виявили суттєві недоліки, тому Спілка українських підприємців надіслала лист із необхідними правками і зауваженнями Міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну. Основними недоліками проекту закону, озвученими СУП, є:

1) Окремі положення проекту закону прямо суперечать фундаментальним положенням Директиви 97/67/ЄС (зі змінами та доповненнями) та положенням Угоди про асоціацію України з ЄС.
2) Проект закону містить антиконкурентні положення, спрямовані на надання призначеному оператору монополії на всі послуги поштового зв’язку, що входять до переліку універсальних. До того ж, наразі у проекті закону незаконно та безпідставно розширено перелік універсальних послуг поштового зв’язку.
3) Окремі положення проекту закону спрямовані на зарегулювання галузі, посилення адміністративного тиску на операторів та надання регуляторних повноважень Національній комісії, яка сьогодні здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (надалі – НКРЗІ). Регулятору даються безпрецедентні для галузі права карати (штрафувати) учасників ринку поштових послуг, а також через суд цілком забороняти займатися діяльністю з надання поштових послуг.
4) Жодних реальних проблем галузі поштового зв’язку проект закону не вирішує; на покращення якості обслуговування проект закону не спрямований.

Хоча автори і заявляють про приведення національного законодавства у відповідність до вимог Директиви № 97/67/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 15.12.1997 року про спільні правила розвитку внутрішнього ринку поштових послуг Співтовариства та вдосконалення якості послуг, фактично імплементація Директиви зводиться до перенесення її окремих положень до тексту проекту. Реальна імплементація Директиви Міністерством не пропонується.
Оскільки в Україні призначений поштовий оператор сьогодні тільки один - і він бере участь в розробці проекту закону, складається стійке враження, що ринок бажають «продавити», висунувши однакові вимоги до всіх поштових операторів - там, де спочатку мова не йде про рівні можливості призначеного оператора і приватних поштових служб. СУП звертається до Міністра з проханням взяти під особистий контроль доопрацювання законопроекту та долучити до робочої групи представників СУП, найбільшої організації об’єднаного українського бізнесу.
 

Ще новини