Спілка українських підприємців презентувала топ-10 пріоритетів бізнесу для кандидатів у Президенти України
Спілка українських підприємців презентувала топ-10 пріоритетів бізнесу для кандидатів у Президенти України
08 лютого 2019

7 лютого учасники Спілки українських підприємців в коаліції з бізнес-асоціаціями презентували ТОП-10 пріоритетів для покращення бізнес-клімату та економіки країни кандидатам у Президенти та їхнім представникам.

Вперше понад сімдесят асоціацій різного за розміром та географією бізнесу (від малих компаній – до ключових гравців ринку) об’єдналися в рамках Національної бізнес-коаліції заради спільної мети – домогтися підтримки єдиної адженди бізнесу кандидатами та політичними силами напередодні виборів 2019. Учасники переконані, що імплементація цих ініціатив принесе помітний позитивний ефект для економіки країни – детінізацію, прозорі та рівні умови ведення бізнесу для усіх підприємців, дасть можливість створювати нові підприємства, розширювати наявні потужності, а головне – припинити відтік громадян з України, забезпечивши їх конкурентними заробітними платами, та збільшити надходження до бюджету.

Консолідовані топ-10 презентували Тетяна Паламарчук, в.о. виконавчого директора СУП, та Софія Арасланова, член Наглядової ради УРБ. У дискусії взяли участь члени Ради директорів СУП, представники бізнес-коаліції, кандидати на посаду Президента України та їхні представники.

«Ми переконані, що зростання та розвиток економіки країни можливі лише за умови об’єднання та синергії зусиль усіх зацікавлених сторін. Бізнес вже продемонстрував своє вміння дійти згоди навколо спільної бізнес-адженди. Далі – справа за кандидатами та політичними силами. Ми сьогодні засвідчуємо свою готовність до співпраці та пропонуємо допомогу у напрямку реалізації цих ініціатив», - Тетяна Паламарчук, в.о. виконавчого директора Спілки українських підприємців (СУП).

В ході дискусії детальніше зупинилися на тому, що являють собою топ-10 пріоритетів об’єднаного бізнесу.
Про ключову ініціативу бізнесу – заміну податку на прибуток податком на виведений капітал для усіх підприємств – говорив член Ради директорів СУП, власник ГК «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський.

«Податок на виведений капітал – має стати одним з дієвих інструментів у боротьбі з «тіньовим» бізнесом. Сплачувати податки стане вигідніше, ніж не платити», - зазначив Соколовський, додавши, що за нинішніх умов в Україні той, хто не платить податки, має конкурентну перевагу над легальним бізнесом.

У свою чергу, член Ради директорів СУП, голова Наглядової ради ТМ «Космо» Сергій Бартощук наголосив на необхідності запровадження сучасного трудового права, заснованого на свободі трудового договору, що є одним з пунктів топ-10.

«Сучасне трудове право – це трудове право, яке дасть можливість конкурувати на глобальному ринку праці. Люди мігрують, бо їх не влаштовують наявні умови. Для того, щоб створити привабливі умови в Україні, СУП наголошує, що потрібно дати свободу, дерегулювати сферу трудових відносин максимально. Конкурентна перевага з’явиться тоді, коли обидві сторони в трудовому договорі будуть задоволені цим договором, коли їм обом буде зрозуміло, для чого і на яких умовах вони його уклали», - зауважив Бартощук.

Важливо зазначити, що до топ-10 пріоритетів бізнесу увійшли не тільки ініціативи, які потрібні середньому і великому бізнесу. Учасники коаліції намагалися врахувати й інтереси мікробізнесу. Тож на зустрічі Юлія Алєксєєва, член Ради директорів СУП, власниця Zabugor.com, порушила важливе питання оподаткування мікро- і малого бізнесу в Україні.

Представники кандидатів та самі кандидати в Президенти, які долучилися до обговорення ключових ініціатив підприємців, висловилися за підтримку деяких пріоритетів коаліції бізнесу. Крім того, економічні блоки передвиборчих програм кількох кандидатів у Президенти уже включають окремі пункти адженди бізнесу.

В найближчих планах коаліції – організація великого форуму із бізнес-спільнотою за участю кандидатів для обговорення економічного блоку їхніх передвиборчих програм. Після президентських виборів бізнес-асоціації розпочнуть активну роботу із політичними силами, що братимуть участь в парламентських виборах. Адже від того, чи підтримує законодавча гілка влади ці ініціативи залежить, наскільки швидко вони будуть проголосовані та вплинуть на бізнес-середовище в країні.



 

Ще новини