Учасники СУП зустрілися з Президентом України
Учасники СУП зустрілися з Президентом України
15 квітня 2019

15 квітня учасники Спілки українських підприємців зустрілися з Президентом України Петром Порошенком та Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. У звичному форматі діалогу з бізнесом відбулася чергова зустріч.

Найпозитивнішою звісткою для учасників зустрічі стала новина про підписання Президентом України Кодексу з процедур банкрутства. Документ, співавтором якого є СУП, є важливою складовою економічних реформ, адже інститут банкрутства в ринковій економіці відіграє вирішальну роль у відновленні стабільності та стійкості господарського обороту. Впровадження процедур банкрутства позитивно вплине на позицію України в рейтингу Doing Business 2021 року.

Зважаючи на непростий в економічному контексті рік виборів та неочевидність напрямку подальшої державної політики, президент Спілки українських підприємців В’ячеслав Климов на зустрічі з чинним гарантом наголосив на ключових пріоритетах для покращення ділового середовища в країні.

«Рік тому СУП висунула «ТОП-10 вимог бізнесу до влади», з яких виконана лише частина. Зокрема, було прийнято проект закону про «єдине вікно» на митниці, співавтором якого є СУП, прийнято в першому читанні проект закону про авторизовані економічні оператори.
Також відбулася відміна обов’язкового ведення Книги обліку розрахункових операцій та Книги скарг і пропозицій. Розпочато запровадження ризик-орієнтованого підходу до планування перевірок контролюючими органами, відбувається лібералізація валютного регулювання (прийнято закон України «Про валюту»)», - зауважив В’ячеслав Климов.

Разом з тим, за словами президента СУП, бізнес очікує на відміну так званої «п’ятикратки» (п’ятикратних штрафів за порушення норм з регулювання обігу готівки) шляхом прийняття спільно напрацьованого СУПом, Міністерством фінансів України та іншими організаціями проекту закону № 9451 «Про деякі питання застосування фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Вкотре Спілка підтвердила незмінність своєї позиції щодо впровадження податку на виведений капітал. В’ячеслав Климов зауважив, що ця ініціатива залишається пріоритетом номер один для бізнесу.

«Пріоритетом лишається запровадження податку на виведений капітал в тій редакції, в якій проект був поданий Президентом до Верховної Ради. Також сподіваємося, що найближчим часом на бізнес-спільноту чекає і лібералізація ринку земель сільськогосподарського призначення, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, сучасне трудове право, унормування персональної відповідальності посадовців за зловживання під час перевірок та видачі дозволів», - зауважив президент Спілки.

В’ячеслав Климов також звернув увагу очільника держави на пропозицію СУП щодо зміни підходу до оподаткування заробітних плат.

«В пункті зниження податкового навантаження на фонд оплати праці члени СУП і експерти напрацювали концепцію щодо подальшого поетапного зниження ЄСВ. На сьогодні ми вже зробили величезний ривок із виведення з тіні заробітних плат завдяки зменшенню навантаження».

Ще одним важливим питанням, на якому зосередився В’ячеслав Климов, стало впровадження персональної відповідальності представників контролюючих органів.

«Наразі відбувається багато перевірок, за якими потім ініціюються справи у судах та приймаються рішення на користь бізнесу. Бізнес-спільнота звертає увагу на цілковиту відсутність відчуття відповідальності у посадових осіб контролюючих органів при здійсненні ними своїх повноважень», - сказав В’ячеслав Климов.

Учасники Спілки українських підприємців разом з бізнес-омбудсменом та експертним середовищем розробили проект закону щодо впровадження персональної відповідальності посадовців органів держнагляду (контролю) і вже направили його в Адміністрацію Президента.

У свою чергу Президент України Петро Порошенко подякував керівникам керівникам бізнес-асоціацій за спільну роботу упродовж періоду президентства та запевнив, що продовжить робити усі необхідні кроки задля того, щоб забезпечити макроекономічну стабільність і завершити розпочаті реформи. Він наголосив, що у 2019 році Україна step by step продовжить йти до першої п’ятидесятки рейтингу Doing Business.

Попереду на владу та бізнес чекає багато роботи, тож сподіваємося, що увага світу невдовзі буде прикута не тільки до українських стадіонів, але і до успішних та потужних українських підприємств.





 

Ще новини