Чого очікує бізнес від нового Президента
Чого очікує бізнес від нового Президента
23 квітня 2019

Спілка українських підприємців виступає за прозорі та рівні умови ведення бізнесу, розвиток конкурентного середовища. Саме тому СУП наголошує на важливості співпраці влади та бізнесу.

Насамперед вбачаємо необхідним продовжити євро- та євроатлантичну інтеграцію України та сформувати команду професіоналів із проєвропейськими поглядами.

Першочерговим для новообраного Президента має стати створення Ради підприємців при Президентові України, як постійно діючого дорадчого органу для визначення вектору економічних реформ та залучення підтримки законодавчих ініціатив бізнесом в Україні.

Рік тому (19.04.2018 року) учасники Спілки українських підприємців затвердили «ТОП-10 вимог бізнесу до влади». На останній зустрічі з кандидатом у Президенти України Володимиром Зеленським представники Спілки отримали підтримку всіх пріоритетів із перших вуст. Ми розуміємо, що більшість питань не знаходиться в компетенції Президента, однак голова держави є рушієм реформ та суб’єктом законодавчої ініціативи, тож сподіваємось на їх впровадження. Серед пріоритетів СУП:
- податок на виведений капітал;
- ринок земель сільськогосподарського призначення;
- сучасне трудове право;
- унормування персональної відповідальності посадовців за зловживання під час перевірок та видачі дозволів; створення єдиного органу розслідування фінансових злочинів та позбавлення силових відомств повноважень в сфері економічної діяльності;
- зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці;
- прийняття законодавчих ініціатив для кардинального ривка у рейтингу Doing Business;
- масштабна приватизація;
- податковий агент – сама фізична особа, що підвищить самосвідомість громадян як платників податків.

Важливо зберегти макростабільність та продовжити співпрацю з МВФ, а також продовжувати розпочаті реформи у сфері дерегуляції, децентралізації та валютної лібералізації.

Крім того, вважаємо, що  є конкретні кроки, які можна втілити одразу після інавгурації:
- відміна цінового регулювання послуг нотаріусів - Указ Президента України  10 липня 1998 року № 762/98 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій»;
- відміна так званої «п’ятикратки» - Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12 червня 1995 року № 436/95.

Наголошуємо, що Спілка українських підприємців готова спільно працювати над створенням стратегії економічного зростання та продовжувати ефективний діалог бізнесу та влади.
 

Ще новини