СУП звернулася до Президента України з ініціативою про скасування Указів, що шкодять розвитку бізнесу
СУП звернулася до Президента України з ініціативою про скасування Указів, що шкодять розвитку бізнесу
03 червня 2019

Спілка українських підприємців звернулася в офіційному листі до Президента України з ініціативою скасувати Укази, які носять корупційну складову та значно шкодять подальшому розвитку бізнесу в Україні, а саме:

1) Указ Президента України від 12 червня 1995 року № 436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», що  встановлює склади правопорушень, вчинених суб'єктами господарювання, а також розміри штрафів за порушення вимог законодавства у сфері обігу готівки.
Зокрема, указ №436 передбачає п’ятикратні штрафи для бізнесу за порушення вимог законодавства в сфері обігу готівки. Передбачені зазначеним указом штрафні санкції застосовуються до суб’єктів господарювання органами державної податкової служби та іншими контролюючими органами.

Водночас, у рішенні Конституційного Суду України від 30.05.2001 року по справі № 7-рп/2001 встановлено, що питання юридичної відповідальності не може бути предметом регулювання підзаконних нормативно-правових актів. Тільки Верховна Рада України у відповідному законі має право визначати, яке правопорушення визнається, зокрема, адміністративним правопорушенням чи злочином, та міру відповідальності за нього.
СУП звертає увагу, що скасування Указу № 436 не призведе до уникнення відповідальності для недобросовісних суб’єктів господарювання, оскільки Податковий кодекс України та Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» містять аналогічну відповідальність за порушення про дубльовані в Указі № 436, але в меншому розмірі.
Скасування Указу дозволить:
- виконати рішення Конституційного Суду України від 30.05.2001 року по справі № 7-рп/2001;
- застосувати принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини;
- уніфікувати та усунути дублювання норм щодо відповідальності в сфері обігу готівки;
- зменшити можливості для зловживань з боку контролюючих органів, наслідком якого є додаткове та невиправдане навантаження на судову систему;
- реалізувати завдання, передбачені Розділом IX Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої постановою Верховної Ради України 14.04.2016 року № 1099-VIII, в частині зменшення регуляторного та адміністративного тиску на бізнес, поліпшення інвестиційного клімату та покращення умов ведення бізнесу в Україні.

2) Указ Президента України від 10.07.1998 року № 762/98 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій».
Актом встановлено, що розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.
За даними Державної служби статистики України, загальний обсяг операцій з нерухомістю у 2018 склав 62,833 мільярдів гривень. Це означає, що нотаріуси отримали щонайменше у 2018 – 628 млрд грн в якості оплати послуг (як державні, так і приватні). Відповідно цей обов’язковий мінімум у розмірі в 1% має конкретну вартість для держави та інвестора, а його скасування значно зменшить витрати при договорах з купівлі-продажу нерухомості.
Ринок нотаріальних послуг є дуже конкурентним, а наявність такого обмеження викривлює конкуренцію, призводить до зайвих витрат бізнесу, виникнення «сірого» ринку, коли частина платежу повертається нотаріусом клієнту, як «відкат» за оформлення відповідної нотаріальної дії саме у цього нотаріуса.
Скасування Указу № 762/98 дозволить зменшити витрати при договорах з купівлі-продажу нерухомості, в тому числі для держави та інвесторів, та прибрати істотний корупційний чинник у сфері нотаріату.
СУП наголошує, що скасування Указу № 762/98 вплине на місце України у рейтингу Doing Business 2021 в індикаторі «Реєстрація власності», щонайменше покращивши його показник на 2 позиції.

Ще новини