СУП взяла участь у засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики
СУП взяла участь у засіданні Національної ради з питань антикорупційної політики

Спілка українських підприємців вітає поновлення роботи Національної ради з питань антикорупційної політики та наголошує, що ефективність роботи держави в цьому напрямку є критично важливою для забезпечення рівних умов ведення бізнесу.

СУП підкреслює, що реалізація такої політики потребує злагодженої роботи всіх антикорупційних органів: Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (CАП), Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та Вищого антикорупційного суду.

У свою чергу, СУП виступає за створення єдиного аналітичного органу фінансових розслідувань, який буде займатися виключно питаннями економічних злочинів та не матиме повноважень призупиняти роботу законослухняного бізнесу. У структурі майбутнього органу повинен бути сформований аналітично-інформаційний підрозділ, що виявлятиме випадки ухилення від сплати податків, а також має бути створена єдина база кримінальних справ.

Крім того, повноваження співробітників єдиного аналітичного органу фінансових розслідувань мають бути обмежені в контексті:
1) запиту документів лише у відповідного контрагента, який є підозрюваним у справі, а не всіх компаній, яких визначають «свідками»;
2) проведення перевірки суб’єкта господарювання лише за рішенням суду.

Припинення повноважень щодо розслідування економічних злочинів силовими органами та перехід до аналітичного підходу нового органу буде сприяти зниженню рівня корупції.

Спілка готова й надалі спільно з владою працювати над змінами, які дозволять ліквідувати інструменти для корупції та зловживань!

Ще новини