Вебінар «Відшкодування бізнесу збитків від війни»
Вебінар «Відшкодування бізнесу збитків від війни»
31 травня 2022

31 травня Центр захисту бізнесу СУП провів вебінар «Відшкодування бізнесу збитків від війни».

Наразі загальні збитки економіки України, завдані воєнними діями, оцінюються в понад $600 млрд (станом на 25 травня). Тож із перших днів війни Центр захисту бізнесу СУП перепрофілювався, додавши у коло своїх обов’язків також і питання відшкодування збитків. Фахівці Центру завжди на зв’язку у вирішенні нагальних питань, щоб сприяти безперервній роботі бізнесу навіть у такий важкий період. Пропрацювавши тему відшкодування збитків, ними було створено методичні рекомендації з того, як правильно ці збитки зафіксувати та оформити.

Переглянути повністю методичку можна за посиланням:
https://sup.org.ua/uk/news/754

Під час війни підприємці зазнали збитків різного типу:
— прямі (реальні), пов’язані з фізичною неможливістю надалі працювати через матеріальну шкоду;
— упущена вигода через неможливість виконання зобов’язань;
— моральна шкода;
— невиплачена заробітна плата;
— додаткові виплати (витрати на кредитування, консультації).

Збитки потрібно вже фіксувати, адже держоргани, які будуть займатися відшкодуванням, повинні мати підтвердження й коректні дані щодо цих втрат. Наразі на рівні держави вже ведеться робота з уніфікації порядку оцінки збитків, їх фіксування, документації, аби якомога простіше було все відшкодувати.

Наразі немає абсолютно ефективного механізму, який би дозволив стягувати збитки з рф, тож поки варто максимально зосередитися саме на фіксації збитків, що не втратити в майбутньому можливість подати позов.

Як варто збирати докази ушкоджень? Це може бути обстеження, інвентаризація, судові експертизи, докази у кримінальному провадженні, акти ДСНС, відео і фотофіксація, покази свідків — і навіть це далеко не обмежений перелік.

enlightened Повністю переглянути вебінар можна за посиланням:
https://www.facebook.com/sup.org.ua/videos/415645437235249

Зміст вебінару:
1. Методичні рекомендації СУП щодо фіксації збитків та розкриття загальних аспектів відшкодування шкоди, завданої воєнними злочинами – про це розповість Анастасія Гурська, співголова Центру захисту бізнесу СУП, керівник Адвокатського бюро «Анастасії Гурської»
2. Фіксація збитків у кримінальному процесі: в яких випадках? Яким чином? І як це можна використати в подальшому до отримання відшкодування? – розповість Катерина Гупало, партнерка Arzinger
3. Правове регулювання фіксації та оцінки збитків (земля, майно та бізнес як такий) - пояснить Тетяна Сторожук, старша юристка Arzinger
4. Механізми стягнення збитків: Status Quo – детальніше про це розкажуть Тімур Бондарєв, керуючий партнер Arzinger, та Володимир Наконечний, юрист Arzinger
Модератор - Тімур Бондарєв, керуючий партнер Arzinger

Звернутися до Центру захисту бізнесу з юридичних питань можна безпосередньо на електронну адресу businessprotection@sup.org.ua чи за телефоном Гарячої лінії +38 (067) 00 535 00.

Ще новини