Позиція СУП щодо додаткового оподаткування імпорту
Позиція СУП щодо додаткового оподаткування імпорту
11 серпня 2022

В умовах воєнного стану бізнес позитивно сприймає рішення Уряду, спрямовані на спрощення, полегшення, здешевлення ведення господарських операцій та виконання вимог державного регулювання. Адже внаслідок агресії російської федерації в українському бізнесі суттєво змінилися умови роботи через знищення виробничих потужностей, втрату логістичних ланцюгів, каналів придбання сировини, міграцію трудових ресурсів та суттєве зменшення ринків збуту.

За наявними даними, кількість підприємств постраждалих внаслідок бойових дій в залежності від регіону та інтенсивності складає від 65 до 90% від їх загальної кількості. Згідно з останніми оцінками опублікованими в інфляційному звіті Національного Банку України за липень 2022 року до кінця цього року інфляція в Україні прискорюватиметься та сягне 31% (за оцінками незалежних експертів – щонайменше 50%). При цьому кінцевий результат залежатиме від тривалості та інтенсивності війни, обсягу макрофінансової підтримки України, ситуації на світових ринках капіталу тощо. Своєю чергою, економіка України скоротиться на третину у 2022 році та не зможе відновитись у 2023 – 2024 роках.

Проаналізувавши рекомендації Ради Національного банку України щодо дій Уряду спрямованих на формування податкової політики та стабілізацію стану грошово-кредитної сфери України, Спілка українських підприємців підтримує скорочення некритичних та непріоритетних видатків Держбюджету, посилення інвестиційної складової державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, нарощування дипломатичних зусиль для збільшення обсягів міжнародної допомоги Україні.
Разом з тим, збільшення обсягів оподаткування (зокрема, імпорту), перегляду податкових та митних пільг матимуть негативний вплив на діяльність бізнесу!

На думку учасників Спілки, запровадження 10% збору на імпорт є шкідливим для всього бізнесу в Україні, оскільки:
- є введенням додаткового податку для всіх суб’єктів господарювання, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю;
- збільшить вартість товарів, які виробляються в Україні на імпортній сировині або комплектуючих – вони стануть неконкурентоздатними;
- стимулюватиме зростання нелегальних схем завезення товарів та сировини для виробництва;
- призведе до вимушеної релокації виробництва з Україну в країни ЄС.
Спілка виступає категорично проти запровадження додаткового оподаткування та скасування податкових пільг, які пов’язані з імпортом обладнання, засобів виробництва, механізмів, а також імпортної сировини, яка використовується на виробництвах в Україні.
Цей крок направлений на знищення українських підприємців, які працюють в Україні та тримають економічний фронт!

Ще новини