СУП підписала меморандум з СБУ про співпрацю в сфері захисту підприємців
СУП підписала меморандум з СБУ про співпрацю в сфері захисту підприємців
21 грудня 2017

[sunnyct-wp-slick-slider design="single-news" category="45" class="b-single-news-slider"]

21 грудня відбулась перша відкрита зустріч Спілки українських підприємців (СУП) з головою СБУ України Василем Грицаком. Зустріч стала продовженням роботи Спілки у сфері захисту українських підприємців від неправомірних дій з боку правоохоронних органів.

Голова СБУ України Василь Грицак заявив, що Служба зацікавлена в розвитку бізнесу та побудові прозорих відносин з бізнес-спільнотою, налаштована на відкритий діалог та готова до співпраці.

В межах заходу було підписано безпрецедентний документ - Меморандум про співпрацю в сфері захисту бізнесу між СУП та СБУ.

«Вперше в історії сучасної України було підписано документ про співпрацю СБУ з представниками українського бізнесу. Цей меморандум демонструє відкритість правоохоронних органів та їх готовність до діалогу, бо ще кілька років тому сьогоднішня подія була б неможливою,

- заявив В’ячеслав Климов, президент СУП, співвласник компанії «Нова пошта».


Ми раді, що рушийною силою в цих комунікаціях стає об’єднання українських підприємців».

Мета меморандуму – забезпечення прозорості діяльності Служби Безпеки України та запобігання непропорційності обсягу вжитих процесуальних заходів, порушень порядку проведення обшуків та порушень законних прав суб'єктів підприємництва в Україні.

Учасники зустрічі також обговорили наступні питання: механізми протидії контрабанді та «сірому» імпорту, кібербезпеку, прийняття та імплементацію нових законів, серед яких славнозвісний закон «Маски-шоу стоп», який нещодавно був підписаний Президентом України та спрямований на зменшення зловживань з боку правоохоронців.

На зустрічі також був присутній Альгірдас Шемета, бізнес-омбудсмен України. Пан Шемета поділився статистикою Ради бізнес-омбудсмена. За словами пана Шемети, у 2017 році в загальній кількості скарг на неправомірні дії з боку правоохоронних та контролюючих органів, скарги на СБУ становили 14%, що складає найменший відсоток, у порівнянні зі скаргами на фіскальну службу – 28%, прокуратуру – 28% та Національну поліцію – 22%.

Ці результати підтверджує дослідження настроїв малого та середнього бізнесу, що було проведено СУП у листопаді 2017 р.

«За результатами опитування, лише 26% респондентів вказали, що зростання їх бізнесу стримує тиск з боку правоохоронних органів. Ми вбачаємо в цьому позитивну динаміку, адже тиск правоохоронців вже не є ключовою проблемою для українських підприємців. Сподіваюсь, що після підписання меморандуму діалог між бізнесом та СБУ відбуватиметься на рівних позиціях, буде конструктивним та прозорим»,

- підсумував В’ячеслав Климов.

СУП та СБУ домовились про подальшу співпрацю та проведення регулярних робочих зустрічей.

Ще новини