СУП виступила з законопроектом щодо персональної відповідальності представників контролюючих органів
СУП виступила з законопроектом щодо персональної відповідальності представників контролюючих органів
11 березня 2019

Спілка українських підприємців послідовно рухається з «ТОП-10 вимог бізнесу до влади» та ініціює проект закону «Про вдосконалення системи державного управління для зменшення випадків прийняття незаконних рішень щодо суб’єктів господарювання» щодо впровадження персональної відповідальності представників органів держнагляду (контролю).

Бізнес-спільнота вже не перший рік стурбована неправомірними діями та рішеннями посадових осіб як уповноважених державою представників контролюючих органів. Це пов’язано з цілковитою відсутністю відчуття відповідальності у посадових осіб контролюючих органів при здійсненні ними своїх повноважень. Контролери, генеруючи численні незаконні рішення, не тільки не несуть відповідальність, а і закладають підґрунтя для аналогічної незаконної практики й надалі.

Офіційна статистика стосовно діяльності контролюючих органів свідчить, що у 71,98% випадках проведення перевірок контролюючими органами виявляються порушення. При цьому, для деяких «топових» контролерів показники навіть вищі: ДСНС - 97,88%, Держекоінспекція - 83,62%, Держархбудінспекція – 75,05%, Держгеонадра – 89,03%.

Водночас, в судах ці рішення відміняються. Якщо подивитись на статистику адміністративних судів за 2017 рік, більше ніж 83% позовів у спорах з фіскальною службою з приводу адміністрування податків, зборів та платежів приймались на користь платників податків.

За Індексом глобальної конкурентоспроможності, діяльність контролюючих органів визнано однією з ключових перепон ведення бізнесу в Україні. При цьому за 2017 рік не розглянуто жодної справи про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення порядку здійснення держнагляду.

Спілка Українських Підприємців не залишилась осторонь та разом з одним зі своїх членів: КМ «Партнерс», бізнес-омбудсменом та експертним середовищем підготували відповідний проект закону, який передбачає такі ініціативи:

Запроваджується адміністративна відповідальність:

1. Штраф за один незаконний розпорядчий акт
2. На 11-й випадок притягнення судом до відповідальності за незаконні акти – позбавлення права обіймати посади.


Незалежно від притягнення до відповідальності відбувається:

1. Автоматичне позбавлення повноваження підписувати розпорядчі акти після 20-ти встановлених судом фактів незаконності попередніх документів. Такий механізм є «запобіжником» для уникнення відповідальності посадових осіб. Позбавлення повноважень відбувається автоматично, завдяки чому не створюються корупційні ризики, пов'язані із необхідністю прийняття додаткових рішень з цього приводу.

Наша Спілка сподівається на підтримку напрацьованої ініціативи у парламенті, яка призведе до покращення бізнес-клімату в Україні! Готові представити документ суб’єктам законодавчої ініціативи та запрошуємо до дискусії!
 

Ще новини