Клуб корпоративного управління: страхування відповідальності менеджменту
Клуб корпоративного управління: страхування відповідальності менеджменту
27 червня 2019

Під час останнього Клуб корпоративного управління СУП говорили про страхування відповідальності директорів та вищих посадових осіб (D&O). У 2018 році вийшла Постанова КМУ №535 про добровільне страхування D&O для членів наглядових рад, яка рекомендує держкомпаніям прийняти цей вид страхування.

«В ідеалі цей підхід застосовується до всього менеджменту – як до виконавчого, так і до операційного. Коли застраховані і директори компаній, і члени НР, вони можуть відчувати себе впевнено і одночасно приймати важливі рішення», - зазначив спікер заходу Дмитро Власов, віце-президент інвестиційної групи «ТАСК».

D&O – молодий в Україні продукт, в Європі розвивається з 2000-х років.

За словами Дмитра, коли в Україну приїжджає працювати іноземний менеджмент, то вимагає, щоб в контракті була прописана можливість такого виду страхування. Ліміт страхової суми залежить від обороту компанії – Постанова КМУ передбачає шість градацій.

«Таке страхування коштуватиме від 1,5 тис. дол. Для невеликої та для потужної держкомпанії – до 10 тис. дол. Якщо це буде збиткова державна компанія, їй буде складно знайти для себе можливість страховій компанії», - зазначив спікер.

Ще один спікер заходу - Олександра Невідомська, керівник відділу страхування комерційної відповідальності страхової компанії «Колоннейд Україна», розповіла про класичну структуру договору страхування:
а. відшкодування застрахованій особі
б. компанії
с. цінні папери - для україни поки не актуальний

Олександра зазначила, що на ціну страхування впливає низка факторів:
- Вид діяльності
- Розмір страхової суми, франшизи
- Територія надання послуг
- Фінансові показники компанії

«Важливо щоб динаміка розвитку компанії мала позитивний напрямок, і якщо у компанії є збитки, вона мала змогу їх пояснити і вийти з них. Приміром, держсектор – це величезна кількість збиткових компаній і великі ризики», - сказала спікер.

Дякуємо спікерам за корисну дискусію!

Ще новини