Кейс із захисту бізнесу — ПП «Торговий дім "Галпідшипник”»
Кейс із захисту бізнесу — ПП «Торговий дім "Галпідшипник”»
11 листопада 2021

Проблема: 

Проти компанії-члена СУП, ПП «Торговий дім "Галпідшипник”», ще в березні 2016 року було відкрито кримінальне провадження. Причинами для цього нібито виступали, серед іншого, такі порушення:
— Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки;
— Зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб;
— Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів тощо.

Це кримінальне провадження закривали чотири рази – і щоразу з причини відсутності складу злочину. Проте кожного разу його відкривали повторно – без жодних обґрунтованих на те підстав. Таким чином, кримінальне провадження щодо ПП «Торговий дім "Галпідшипник”» тривало майже 6 років, при цьому доводи та пояснення компанії не приймалися до уваги, а підстави для проведення досудового розслідування мали сумнівний характер.
 



Робота СУП з захисту бізнесу:

Після перевірки усіх даних справи Комітетом із захисту бізнесу СУП, від імені Спілки було коректно сформовано та направлено листи з запитом до:
— Генерального прокурора Ірини Венедіктової
— Керівника Львівської обласної прокуратури Антона Войтенка 
— Голови Служби безпеки України Івана Баканова
— Начальника Управління Служби безпеки України у Львівській області Івана Осипчука

Цей процес вимагає не лише самої відправки документів, а й постійного нагадування органам влади щодо того, аби вони розглянули відповідні запити. Через значний масив інформації, який надходить до відповідних уповноважених осіб, доводиться постійно підтримувати зв’язок з ними, робити комунікаційні запити. 

Особливу подяку ПП «Торговий дім "Галпідшипник”» також виражає Голові Комітету із захисту бізнесу Анастасії Гурській — за вказівку на реальні порушення, які допускалися під час досудового розслідування в кримінальному провадженні. 
 

Результат: 
За сприяння СУП запит на закриття справи нарешті задоволено, кримінальне провадження закрито. 
 

Ось що про цю справу розповідає Генеральний директор компанії Олександр Тільман:

 

Ще новини