Податкова провела роз'яснення щодо проблемних питань застосування РРО
Податкова провела роз'яснення щодо проблемних питань застосування РРО
29 грудня 2021

29 грудня на прохання Спілки українських підприємців фахівці Державної податкової служби України провели онлайн-зустріч з представниками бізнесу для обговорення проблемних питань застосування РРО та ПРРО з 1 січня 2022 року. На питання учасників СУП відповідав Роман Добрянський, заступник начальника управління фактичних перевірок департаменту податкового аудиту ДПС України.
Було зібрано низку основних проблемних пунктів, які потребували роз’яснення. Ось відповіді ДПС України на деякі поширені запитання:

Чи правильно розуміємо, що при наданні будь-яких послуг, які були оплачені через систему дистанційного обслуговування, РРО та ПРРО застосовувати не потрібно й у перевіряючи не має бути жодних питань?
Податкова вважає, що надавач послуг, який використовує сервіси переказу коштів, дійсно звільнений від застосування РРО та ПРРО. Тобто сервіси на кшталт LiqPay підпадають під п. 14 статті 9 Закону № 265.

ФОП 2–3 груп мають підтвердити доходи. Чи достатньо надати контролюючим органам виписки з LiqPay підтвердженням отримання доходів? Чи потрібно надати якісь додаткові документи?
Це мають бути саме виписки про рух коштів на рахунку в банку — і цього буде абсолютно достатньо, щоб підтвердити доходи.

Чи правильно розуміємо, що ФОП 2–3 груп не мають жорсткого обов’язку мати документи на товари, що продаються з використанням РРО або ПРРО. До прикладу, що були придбані на гуртових ринках з подальшою реалізацією через мережу інтернет?
Серед ФОП 2–3 групи є торгівці ризикованими групами товарів. У них мають бути документи, що підтверджують походження товарів та їх облік. 2 і 3 група, які не торгують ризикованими товарами та не є платниками ПДВ, повинні лише підтвердити право власності на ті товари, якими торгують. І це більше питання не податкової, а захисту прав споживачів; регулювати це — не є в нормах саме податкового законодавства.

Чи можуть роздрібні магазини ФОП 2–3 групи робити на кінець дня виїмку неповної суми з каси РРО або ПРРО (залишати суму на розмін)? Чи не є це порушенням?
Фізичні особи не мають обов’язку здавати торговельну виручку до банківської установи, тому це є їхнім чистим доходом, який вони отримали й провели через РРО, а ось яку частину хочуть вилучити — це їх особисте рішення. Вони мають в кінці робочого дня здати звіт; більше обов’язків немає.

Що робити у разі післяплати? Що має вказати Продавець у фіскальному чеку в обов’язковій графі «Форма оплати»? Йому вона не відома (готівка/безготівка). Навіщо взагалі це поле і чи можна виключити його з обов’язкових для РРО або ПРРО в режимі дистанційна торгівля?
Ви в будь-якому випадку потім отримуєте кошти в безготівковій формі з одного рахунку, спеціально відкритого небанківською фінансовою установою; така операція фіскалізації не підлягає. Якщо це післяплата у відділенні вашого партнера, який здійснює доставку, то фіскальний чек має вручити він. Продавець товару ці кошти фіскалізувати не повинен.
З приводу цього питання за результатами зустрічі пресслужба ДПС України окремо випустила офіційне роз’яснення: “Якщо клієнт замовив товар в інтернет-магазині та не здійснював передоплату за замовлений товар, а доставка товару здійснюється службою доставки на підставі договору, відповідно до якого товар передається такій службі для доставки покупцю, то у такому випадку РРО та/або ПРРО застосовується службою доставки безпосередньо при отриманні нею коштів як оплати за товар та передачу товару покупцю. Продавець зобов’язаний вкласти у посилку видаткову накладну або інший супровідний документ, який буде свідчити про походження товару”. Повну відповідь ДПС з цього приводу читайте тут: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/547518.html

Додатково СУП також погодила наступну зустріч із представниками ДПС на лютий. До цього часу бізнес готує нові запитання, які виникатимуть в ході впровадження РРО та ПРРО.

Щоб детальніше розібратися в темі розширення сфери фіскалізації з 1 січня 2022 року пропонуємо також прочитати:
Роз’яснення СУП з цього приводу: https://sup.org.ua/uk/news/731
Позицію Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ щодо проблемних питань застосування РРО/ПРРО: http://komfinbank.rada.gov.ua/uploads/documents/33618.pdf

Ще новини