Офіційна заява СУП щодо зваженого підходу в роботі правоохоронних органів
Офіційна заява СУП щодо зваженого підходу в роботі правоохоронних органів
09 березня 2023

Спілка українських підприємців закликає керівництво держави забезпечити зважений підхід до вчинення правовими органами дій, які обмежують права та свободи або порушують інтереси українського бізнесу.

У відповідь на повномасштабну агресію росії, з перших днів Україна вживає масштабних заходів, спрямованих на зменшення впливу країни-агресора на економіку та суспільство нашої країни.
Зокрема, здійснюється активна робота в напряму позбавлення російських (в першу чергу, провладних приватних, а також державних) інвесторів прав на активи в Україні. Ці кроки мають на меті, в першу чергу, зменшення російського впливу на українську економіку, а також спрямовані на забезпечення відшкодування збитків, завданих публічному та приватному сектору агресією росії, за рахунок відповідних активів. Такі заходи здійснюються як в рамках кримінальних справ, так і на підставі спеціального санкційного законодавства, яке, зокрема, передбачає заморожування та передачу відповідних активів в державну власність.
Слід відзначити, що ці заходи є дуже важливим внеском в Перемогу України, адже вони позбавляють росію важелів впливу на внутрішні процеси в державі та суспільстві, а також розривають логістичні та фінансові ланцюги російських компаній, що підтримують агресію проти України.

На превеликий жаль, на практиці виникають випадки, коли відповідні дії правоохоронних органів України зачіпають також інтереси українських інвесторів, які в минулому (задовго до повномасштабного вторгнення) цілком легально набули прав щодо активів, які, на думку правоохоронців, свого часу були пов’язано з російським бізнесом.
Зокрема, в рамках відповідних проваджень здійснюється тиск на український бізнес, накладаються арешти на активи, блокуються банківські рахунки тощо, що спричиняє шалені збитки українському бізнесу, зупиняє діяльність підприємств та ставить під ризик їх подальше існування. При цьому, йдеться про бізнеси, які жодним чином не пов’язані з росією, сплачують податки на території України й активно допомагають державі в боротьбі з агресором.

З урахуванням викладеного, СУП закликає правоохоронні органи України поважати право приватної власності, а будь-яке обмеження прав та свобод бізнесу має застосовуватись лише за неспростовними, доказово підтвердженим фактам. Для цього правоохоронні органи мають:
1) повно, всебічно та неупереджено з’ясовувати обставини справи;
2) надавати право на захист, в тому числі брати до уваги пояснення та докази сторони захисту з приводу підозри чи обвинувачення.
Український бізнес відіграє важливу роль для національної економіки, забезпечуючи безперервне постачання населення основними товарами та послугами, зберігаючи робочі місця, надаючи гуманітарну допомогу та роблячи все можливе, щоб підтримувати громадянське життя.

Необхідно максимально забезпечити стабільне бізнес-середовище в Україні із прогнозованими умовами роботи, щоб дозволити бізнесу виконувати свої функції, адже саме український бізнес покликаний виступити рушієм відновлення України після війни.

Ще новини