Податкова реформа та обшуки бізнесу: зустріч з Ростиславом Шурмою
Податкова реформа та обшуки бізнесу: зустріч з Ростиславом Шурмою
16 лютого 2023

Сьогодні Спілка українських підприємців провела зустріч з Ростиславом Шурмою, заступником керівника Офісу Президента України.

Озвучили та обговорили такі питання:
• Неприпустимість “маски-шоу”, які паралізують роботу бізнесу, та системне усунення цієї проблеми. Зокрема обговорили вчорашні гучні обшуки в MacPaw — Ростислав Шурма зазначив, що в Офісі Президента вже розглядають цей випадок. Проблема даного конкретного кейсу також полягає в тому, що в Україні діє непрозора процедура зміни цільового призначення землі, вирішити яку має законопроєкт №8178-1 про спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок — він має бути розглянутий ВРУ найближчим часом.
• Корупцію в контролюючих і правоохоронних органах, зокрема в податковій і на митниці, яка також призводить до блокування роботи бізнесу.
• Масове блокування податкових накладних - проблема, яка на контролі в Офісі Президента. І за словами Ростислава Шурми, найближчим часом ДПС чекають кадрові зміни.
• Довгостроковий доступ українського бізнесу до міжнародних ринків.
• Найбільше зосередилися на обговорені податкової реформи. Бізнес її дуже чекає і вимагає, щоб вона була спрямована на зниження податкових ставок і запровадження механізмів, які приберуть корупцію в податкових органах.

Ростислав окреслив ключові принципи цієї податкової реформи, які зараз готує уряд:
— Конкурентність податкового поля з іншими країнами — мова йде про зниження ПДВ до 10%, податку на прибуток до 10%;
— Обіцяне зменшення оподаткуванням виплати зарплати (можливість зменшення податкової складової зарплати з 41% до 15%);
— Разом з цим буде підвищення акцизів, ренти та екологічних податків;
— Україна має право на виключення з загальносвітових стандартів податкових ставок мінімум на 7-10 років під час реконструкції;
— До кінця війни планується впровадження військового транзакційного податку на рівні 1-2% для покриття прямих військових витрат, які складають понад 120-130 млрд;
— На превеликий жаль, в цій реформі не передбачається впровадження податку на виведений капітал для всіх компаній. Втім СУП продовжує наполягати на необхідності заміни податку на прибуток податком на виведений капітал.
— Спрощена система оподаткування для ФОПів збережеться, однак будуть обмеження готівкових розрахунків.

Спілка готова долучатися до більш детального обговорення кожного пункту.
Дякуємо Ростиславу за плідну зустріч, а учасникам СУП, які долучилися до події, за активну дискусію.

Ще новини