Комітет з питань охорони здоров’я СУП обговорили ключові ініціативи та план роботи на 2020-21 роки
Комітет з питань охорони здоров’я СУП обговорили ключові ініціативи та план роботи на 2020-21 роки
04 серпня 2020

На початку засідання виконавчий директор Спілки Катерина Глазкова привітала членів Комітету з останніми #перемогами у сфері охорони здоров’я.

«Cеред досягнень СУП за останній час - ухвалення Закону про реформу патентного законодавства №2429, що дозволить зробить ліки доступнішими для населення за рахунок подолання зайвих бар’єрів для оперативного випуску генеричних препаратів на ринок, та №2259, що розширює його можливості», - зазначила Катерина Глазкова.

Одним із рішень засідання стало обрання на посаду співголови Комітету Євгенії Піддубної, директора зі зв’язків з державними органами компанії «Фармак».

Спільно співголова Комітету Євген Ігнатов та Євгенія Піддубна обговорили з учасниками та визначили низку пріоритетних питань у галузі, над якими Комітет планує працювати протягом 2020-2021 рр.:
1.  Надання пропозицій та підтримка ухвалення в другому читанні законопроєкту №3615-1 про дистанційну торгівлю ліками.
Сьогодні на ринку є декілька концепцій, пов’язаних з можливістю онлайн-торгівлі лікарськими засобами. Зокрема, активно обговорюється питання ліцензування доставки ліків, замовлених в Інтернет, від аптек до кінцевого споживача. На думку СУП, таке рішення є економічно необґрунтованим, може негативно вплинути конкуренцію та не відповідає практиці ЄС, де вимоги до транспортування ліків у випадку онлайн-торгівлі регламентується договірними умовами між сторонами. Такий договір повинен містити чітке формулювання технічних вимог такої доставки, включаючи забезпечення холодового ланцюга при транспортуванні препаратів та наявної матеріально-технічної бази.
2.  Впровадження системи 2D-кодування лікарських засобів, спрямованої на боротьбу із фальсифікацією препаратів.

«Оскільки таке рішення передбачає суттєві інвестиції для фармацевтичного та аптечного бізнесу, час на впровадження та несе в кінцевому рахунку здорожчання ліків для споживача -  контроль за оригінальністю препаратів потрібно вирішувати через підсилення цієї функції з боку правоохоронних органів», - зазначив Євген Ігнатов, співголова Комітету з охорони здоров’я СУП. 

3.  Підтримка реєстрації та ухвалення нової редакції Закону України «Про лікарські засоби» - питання, що давно назріло у галузі. СУП планує ознайомитися з редакцією, яка готується у профільному Комітеті ВРУ та надати свої коментарі/зауваження.
4.  Підтримка наступних кроків щодо гармонізації процедур та взаємного визнання сертифікатів GMP (відповідність умов виробництва лікарських засобів вимогам незалежної виробничої практики) між Україною та ЄС, а також третіми країнами. 
5.  Підтримка розвитку співпраці між державою та фармацевтичною галуззю, зокрема через державно-цільові контракти, державно-приватного партнерство, пільгове оподаткування R&D діяльності тощо. Такі програми дозволять державі розвивати необхідні сфери охорони здоров’я (як виробництва вакцин та інших високотехнологічних ліків), зберігаючи контроль за процесом та стимулюючи залучення приватних інвестицій. Бізнес, в свою чергу, отримає гарантії захисту власних інвестицій. 

Також серед пріоритетів роботи Комітету на 2020-2021 рік – розвиток експортного потенціалу національних виробників лікарських засобів; вдосконалення адміністрування та фінансування державних закупівель та державних програм реімбурсації, в тому числі програми «Доступні ліки»; підтримка медичної реформи та розвитку страхової і приватної медицини тощо.

Ще новини