СУП підтримує законопроєкт, що спростить реєстрацію платників ПДВ та єдиного податку
СУП підтримує законопроєкт, що спростить реєстрацію платників ПДВ та єдиного податку

Розгляду у Парламенті очікує законопроєкт № 4244 щодо спрощення реєстрації компаній та фізосіб-підприємців платниками єдиного податку та ПДВ. Автори проєкту прагнуть пришвидшити та здешевити процедуру започаткування бізнесу.

Законопроєкт вносить зміни у Податковий кодекс, які передбачають:
1) можливість для новоствореного бізнесу зареєструватись платником ПДВ або єдиного податку на підставі даних у заяві про реєстрацію створення юридичної особи або державної реєстрації ФОП;
2) запровадження реєстрації платника єдиного податку (для новостворених ФОП) з дня державної реєстрації ФОП;
3) якщо зареєстрований ФОП до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подав заяву або зазначив у заяві про державну реєстрацію відомості щодо обрання спрощеної системи оподаткування (1 або 2 групи), він автоматично вважається платниками єдиного податку з дня державної реєстрації, а також звільняється від сплати єдиного податку за місяць, у якому відбулася державна реєстрація.

У світовому рейтингу Doing Business у минулому році Україна погіршила свої позиції за напрямком «Реєстрація бізнесу» на 5 сходинок (з 56 на 61 місце), а за напрямком «оподаткування» на 11 (з 54 на 65 місце). За даними Opendatabot у 2020 році в середньому щомісяця реєструвалося 5,5 тис. компаній та 26 тис. ФОП. Прийняття законопроєкту дозволить новоствореним компаніям швидше проходити процедуру реєстрації платником податку на додану вартість чи обрати спрощену систему оподаткування.

СУП закликає народних депутатів підтримати законопроєкт, який позитивно вплине на умови реєстрації бізнесу.

Ще новини