Члени СУП зустрілися з Головою Фонду державного майна
Члени СУП зустрілися з Головою Фонду державного майна
23 лютого 2021

Сьогодні члени СУП взяли участь у зустрічі з Головою Фонду державного майна України Дмитром Сенниченком.
Обговорили основні новації приватизаційних законопроєктів ФДМУ (№4572-4575), які мають сприяти залученню інвестицій в процесі приватизації.

«Приватизація була і залишається одним з пріоритетів Спілки до влади. Ми вважаємо, що це надає здорову конкуренцію, а витрати держави скорочуються. Держава не завжди є ефективним власником, тож ми виступаємо за відкритий ринок, щоб бізнес міг дати нове життя непродуктивним активам, збільшити платежі до бюджетів і створити нові робочі місця», - зазначила виконавча директорка СУП Катерина Глазкова.


Голова Фонду Дмитро Сенниченко під час зустрічі наголосив, що глобально державна політика у напрямку приватизації несформована. За його словами, ухвалення законопроєкту сприятиме усуненню бар’єрів, що заважають «трансформації непродуктивних активів у продуктивні».

«Наша мета зараз завдяки цим законопроєктам і спільним зусиллям із бізнесом – прибрати все те, що заважає трансформувати непродуктивні активи в продуктивні. Це критерії передачі на приватизації, це інструментарій та ресурс. Головна політика і філософія приватизації – дати інвестиційні об’єкти інвесторам», - сказав він.

Перший заступник Голови Фонду Юлія Бєлова зауважила, що мета законопроєктів – пришвидшити та усунути перешкоди на шляху масштабної приватизації, покращити правила оренди і збільшити залучення інвестицій. Вони мають встановити чіткі критерії передачі, встановити запобіжники для перешкод, що заважатимуть прозорій приватизації.

«Дослідження засвідчують, що в приватних руках підприємства показують 15-40% доданої продуктивності до того, як вони перебували в державній власності», - додала вона.

Серед іншого, пропонується:
1)    не допускати арешт майна при здійсненні приватизації на конкурентних засадах (поки є випадки, коли таким чином приватизацію блокують);
2)    можливість приватизації арештованого та обтяженого майна (зараз більша частина об’єктів приватизації арештована);
3)    можливість трансформувати державні підприємства в ТОВ, а не тільки акціонерні товариства.

Резюмуючи, Катерина Глазкова зазначила, що в цілому Спілка підтримує законодавчу ініціативу Фонду. Водночас, у ФДМУ підтвердили готовність розглянути правки від СУП. Дякуємо Голові та представникам Фонду за зустріч та відкритий діалог!
 

Ще новини