CУП ініціює введення «дзеркальних» заходів щодо російських імпортерів електрощіток та холодильного обладнання
CУП ініціює введення «дзеркальних» заходів щодо російських імпортерів електрощіток та холодильного обладнання
16 квітня 2021

Наприкінці 2015 Росія призупинила дію умов Договору про Зону вільної торгівлі з Україною, таким чином, скасувавши нульову ставку ввізного мита при ввезенні на митну територію РФ.

Так, з 2016 року українські виробники електрощіток (обладнання для контролю залізничного руху) при ввезенні товарів на територію РФ сплачують 12,5% мита. Натомість, Україна досі не ввела «дзеркальних» санкцій щодо російських імпортерів. Через це, на практиці, метрополітен та Укрзалізниця почали закуповувати електрощітки російського виробництва в Україні, адже вони мають нижчу вартість. 

У 2020 році збільшення обсягу електрощіток виробництва РФ на українському ринку призвело до зменшення обсягів виробництва та реалізації українських виробників. А це, у свою чергу, спричиняє недоотримання податків до держбюджету України.

Подібна ситуація склалася і на ринку холодильного обладнання. У грудні 2018 Російська Федерація запровадила заборону на імпорт та транзит українського холодильного обладнання, в Україні не існує жодних обмежень щодо імпорту та транзиту холодильного обладнання походженням з РФ.
Російські обмеження є необґрунтованими, дискримінаційними та завдають шкоди майновим інтересам українських виробників холодильного обладнання.

Незастосування заходів у відповідь щодо російського холодильного обладнання в умовах кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, ще більше ускладнює становище вітчизняних виробників та створює умови для недоброчесної конкуренції з боку російських виробників на українському ринку.
Тож СУП закликає Уряд захистити українського виробника, запровадити «дзеркальні» заходи у відповідь на недружні дії РФ, а саме, обмежити імпорт і транзит для російського холодильного обладнання, а також запровадити співмірні спеціальні мита на електрощітки походженням з Росії.

Ще новини