СУП закликає депутатів відтермінувати набрання чинності Закону про фінансовий моніторинг
СУП закликає депутатів відтермінувати набрання чинності Закону про фінансовий моніторинг
22 квітня 2020

28 квітня вступає у дію Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Спілка уже звертала увагу влади на те, що норми цього закону в зв’язку з карантином у більшості країн світу неможливо виконати в строки.

Так, закон зобов’язує будь-які юридичні особи щорічно протягом 14 календарних днів з дати держреєстрації подавати державному реєстратору підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.
У зв’язку з тим, що закон вступає в період світової боротьби з пандемією, підприємці не встигнуть отримати документи з інших країн, адже там не працюють органи влади через карантин. Центри адмінпослуг в Україні також зачинені, а після закінчення карантину на підприємців чекають великі черги. А за неподання документів на керівників компаній накладаються штрафи від 204 тис. до 135 млн грн.

Крім того, закон створює цілу низку нових вимог до ідентифікації, верифікації та належної перевірки клієнтів. На сьогодні більшість абонентів мобільного зв’язку є не ідентифікованими та не проходили належну перевірку у відповідності з вимогами нового Закону. Для пристосування до вимог нового законодавства бізнесу має бути наданий перехідний період для напрацювання разом з державою механізмів, які були б максимально простими для клієнтів і одночасно відповідали вимогам щодо протидії відмиванню коштів, одержаних незаконним шляхом.
В умовах карантинних заходів швидко та повноцінно реалізувати вимоги Закону по ідентифікації/верифікації/належній перевірці за такий короткий термін (4 місяці з дня опублікування) неможливо.

З метою вчасної та вдалої реалізації окремих положень Закону СУП закликає Уряд відтермінувати введення в дію зазначеного Закону.
Вдячні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики за те, що на це питання уже звернули увагу та зареєструвати відповідний проєкт закону №3372.

Наша бізнес-спільнота звернулася до Уряду з проханням відстрочити строк набрання чинності Закону на декілька місяців – до 1 жовтня 2020 року, що дасть можливість бізнесу вчасно виконати вимогу законодавства та не займатися додатковим адмініструванням в період кризи.
 

Ще новини