СУП та НАБУ обговорили проблемні питання програми пільгового кредитування "5-7-9"
СУП та НАБУ обговорили проблемні питання програми пільгового кредитування "5-7-9"
01 травня 2020

30 квітня відбулася онлайн-зустріч учасників Спілки українських підприємців та Незалежної Асоціації Банків України із представниками Міністерства фінансів і Національного банку України щодо програми пільгового кредитування «5-7-9». 

Нещодавно Спілка опитала підприємців щодо їх очікувань за оновленим інструментом та виявила основні ризики у роботі програми. Тож говорили про те, що необхідно врахувати, щоб програма «5-7-9» стала справді ефективним інструментом підтримки малого та середнього бізнесу під час карантину та після його завершення.

Про причини відмов та «бар’єри входу»

“На початку карантину ми запропонували державі переглянути цільове призначення програми “5-7-9” і дозволити банкам працювати з підприємцями, яким важко вистояти під час кризи. Нас почули, наступний крок - відпрацювати проблематику та зробити умови програми доступнішими”, - зазначила виконавча директорка СУП Катерина Глазкова.

Вона зауважила, що за результатами опитування Спілки, серед основних бар’єрів програми понад 50% респондентів вказали вимоги до застави, 48% - напрямок використання коштів, 22% - обмеження щодо прибутковості бізнесу за останній рік.
Тож під час зустрічі озвучили декілька ідей, які допомогли б мінімізувати ці чинники. Одна з пропозицій СУП - відмінити критерій прибутковості на певний період для визначеного кола галузей (це пов’язано зі специфікою виробництва). У дискусії знайшли можливим варіант замінити критерій «прибутковості» показником «операційного доходу», оскільки прибуток – не завжди є реальним показником благополуччя в компанії.
Катерина Глазкова також закцентувала увагу на необхідності індивідуального підходу при розгляді кейсу окремої компанії у кризовій ситуації замість прийняття рішень виключно на основі загальної політики ризиків, що підтримали і представники банківської сфери. Сьогодні установи працюють і над адаптацією своїх політик, враховуючи карантинні наслідки.
При обговоренні проблематики застави для підприємців, в асоціації банків озвучили пропозицію дозволити бізнесу в кризовий період використовувати механізм особистої поруки. Тим більше, самі банки не завжди можуть оцінити чи прийняти як заставу, наприклад, рухоме майно.

“Якщо говорити про попередню кризу, всі рятували банки. Але зараз банки мають достатньо капіталу і ліквідності, аби допомогти споживачам послуг шукати шляхи виходу. Це добре створювати нові робочі місця, але на цьому етапі значно важливіше зберегти ті робочі місця, які вже створені”, - зазначив Голова Ради НАБУ Роман Шпек.


Про рефінансування існуючих кредитів
Серед пропозицій Спілки для розширення програми була ініціатива відкрити можливість для рефінансування поточних кредитів для бізнесу. 
За словами Директора департаменту фінансової політики Міністерства фінансів Дмитра Олійника, за останніми змінами, максимальну суму кредиту для рефінансування за ставкою 0% збільшили до 30 млн грн.
Також були зняті деякі юридичні обмеження за такими кредитами – тепер пролонгувати можна буде всі кредити, які є в банківській системі в будь-якому банку. А вже банки-учасники зможуть рефінансувати клієнтів під 0%.

Інструмент державних гарантій
На думку бізнесу (53,3% опитаних), гарантією повернення кредиту в існуючих умовах повинна бути держава. І одна з пропозицій СУП – надати підприємцям державні гарантії під заставу банківського кредиту в обсязі, що не перевищує його фонд заробітної плати за 4 квартал 2019 року. 
29 квітня Уряд підтримав законодавчі зміни до держбюджету про надання часткових державних гарантій на портфельній основі. Наразі йдеться про гарантування 80% від тіла кредиту та зі строком таких кредитів до 2 років. Механізм обговорюється: це може бути як окрема програма, там і напрямок розширеної «5-7-9».
В Національному банку України є розуміння, що без цього інструменту в найкоротші терміни банки не зможуть фінансувати сферу послуг (зокрема, і HORECA).

Про кредити на поповнення обігових коштів
Майже 60% підприємців СУП назвали стримуючим фактором обмеження програми у використанні коштів. Наразі за програмою на поповнення оборотного капіталу можна спрямувати лише 25% кредиту.
Однак ключова потреба підприємців полягає якраз у необхідності поповнення обігових коштів для спрямування на виплату заробітної плати, орендні та комунальні платежі. 
“Пропозиція СУП полягає в тому, що необхідно збільшити строк використання кредиту для таких цілей з двох років до строку дії кредиту (5 років) та збільшити частку мінімум до 50% кредиту, хоча б для найбільш постраждалих галузей.  Оскільки фонд заробітної плати - це найбільша частина видатків підприємців”, - зазначила Катерина Глазкова.
В НАБУ механізм поповнення обігових коштів під виплату заробітних плат не розглядають не виключно як механізм кредитування, а й як пряму допомогу від держави за наявності ресурсів в бюджеті. Для цього потрібно аналізувати, що є предметом кредитування і чи проблема вирішується за рахунок кредиту, чи має бути пряма фінансова підтримка.

Про підтримку економіки
Директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук наголосив, що регулятор планує і надалі кредитувати економіку та зробити усе можливе, щоб у банків була така можливість.
До кінця року в НБУ планують знизити облікову ставку до 7% – вперше за багато років. Наразі банки мають достатньо капіталу, «подушку безпеки» на підтримку і збільшення кредитних портфелів.
Він наголосив, що регуляція НБУ досить ліберальна: банки самостійно визначають стандарти оцінки позичальників. «Для нас важливий критерій – регулярність обслуговування. А на період карантину банкам дозволили навіть цей критерій прибрати», - зазначив він. 
Наразі учасниками програми є 17 банків, однак договори підписані лише з половиною. З банками-учасниками старої програми договори також планують перепідписати. З моменту запуску програми серед 17,8 тис. заявок задоволено тільки 395, а з 2 млрд грн кредитів видано на 246 млн грн. Це свідчить про те, що сьогодні бізнесу складно взяти кредит за програмою “5-7-9”, у чому зійшлися думки усіх учасників дискусії.

«На даний момент програма 5-7-9 працює, але фактично перебуває на етапі перезапуску – через це сьогодні і можуть виникати певні неузгодженості та затримки в кооперації «банки-бізнес». Саме тому така зустріч була особливо доречною, оскільки на етапі очікування прийняття необхідних змін для банків особливо важливо підтримувати діалог з бізнесом» - підсумувала Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

****
У підсумку зустрічі керівництво СУП та НАБУ домовилися спільно працювати над усуненням бар’єрів для підприємців в оновленій програмі. У свою чергу, представники влади пообіцяли розглянути усі пропозиції.
 
Тож, якщо ви маєте негативний досвід подачі заявки за програмою “5-7-9”, просимо відповісти на кілька запитань: https://bit.ly/3f4JdHV. На основі ваших відповідей ми сформуємо пропозиції змін до програми. Час заповнення - 1 хвилина.
 
**На зустрічі були присутні представники правління “Ощадбанку”, “Альфа-Банку”, “Південний”, “Приватбанку”, “Райффайзен Банк Аваль”, “Укргазбанку”, “Таскомбанку”, “Кредобанку” та інші. Ми вдячні колегам із НАБУ за співорганізацію та продуктивну дискусію!

Ще новини