Законопроєкт про добровільне страхування відповідальності №3361 прийнято у першому читанні
Законопроєкт про добровільне страхування відповідальності №3361 прийнято у першому читанні
03 червня 2020

Спілка вітає ухвалення законопроєкту №3361 у першому читанні! Відповідна ініціатива Комітету з розвитку промисловості та інфраструктури СУП дозволить, з одного боку, підвищити рівень захисту для постраждалих від пожеж, з іншого – знизити регуляторний тиск на бізнес.

В європейських країнах вже кілька десятиліть розвивається страхування відповідальності за шкоду навколишньому середовищу, життю, здоров'ю та майну інших осіб. Законопроєкт №3361 передбачає скасування планових перевірок з дотримання правил пожежної і техногенної безпеки за наявності полісу страхування відповідальності перед третіми особами. Укладання страхових договорів дозволить відмінити державні перевірки пожежної безпеки щонайменше на строк дії договору, максимум – на 6-10 років.

Запровадження такого механізму дозволить гарантувати відшкодування громадянам у разі непередбачуваних ситуацій та убезпечити бізнес від потенційних зловживань перевіряючих органів. Минулого тижня нам вдалося обговорити проєкт у ширшому колі - за участі бізнесу, в тому числі, страхового, та народних депутатів.
Під час зустрічі, від народних депутатів прозвучала ініціатива залишити перевірки з пожежної безпеки навіть при наявності полісу. Крім того, пожежні мають намір залишити за собою перевірки об'єктів високого ризику.

СУП підкреслює, що наявність страхування має замінити планові перевірки, а не просто продовжувати період між ними. Такий механізм ефективно працює у високорозвинених країнах: у компанії є ліцензія на ведення своєї діяльності, яку вона не хоче втратити, тож в проєкті об'єкта будівництва враховуються норми пожежної, екологічної, санітарної безпеки. Інвестор звертається до страхової компанії та укладає договір після перевірки дотримання відповідних норм.

При цьому, страхування згідно із проєктом закону №3361 є добровільним. Тих, хто не бажає укладати договір страхування, надалі перевірятимуть пожежники. Ініціативу уже підтримав парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.

Водночас, Спілка звертає увагу народних депутатів, що у прийнятій редакції наразі йдеться про страхування об'єктів з малим і середнім ризиком - їх близько 350 тисяч. Наша бізнес-спільнота наполягає на включенні в документ до другого читання об'єктів з підвищеним ризиком. Страхова компанія є гарантом дотримання норм пожежної безпеки, адже бере не себе ризик фінансової відповідальності на відміну від державних інспекторів.

Закликаємо профільний Комітет парламенту до якомога швидшого винесення проєкту на розгляд у другому читанні з урахуванням важливих для бізнесу рекомендацій.

Ще новини