Об’єднані територіальні громади вперше презентували інвестиційні пропозиції в рамках партнерських хабів
Об’єднані територіальні громади вперше презентували інвестиційні пропозиції в рамках партнерських хабів
10 червня 2020

СУП та Програма «ULEAD з Європою» вже 3 місяці працюють над реалізацією проєкту «ОТГ та БІЗНЕС: шляхи сприяння взаємодії», мета якого – підвищити практичні навички об'єднаних територіальних громад у взаємодії з бізнесом.
У проєкті беруть участь 18 новостворених ОТГ з різних областей України, які підготували інвестиційні пропозиції з допомогою консультацій експертів проєкту та профільних комітетів СУП.

10 червня ОТГ вперше представили інвестиційні проєки для бізнесу в аграрній сфері.

«Для нас дуже важливо підтримувати ОТГ в напрямку налагодження партнерських відносин з бізнесом, адже від цього залежать прибутки і наповнення місцевих бюджетів. Впевнені, що цей захід та набутий під час підготовки досвід стануть в нагоді для просування проєктів», - наголосила під час відкриття заходу Мар'яна Семинишин, заступниця керівника відділу сталого розвитку (SDU) Програми «ULEAD з Європою».

Модерувала захід Юлія Алєксєєва, кандидат наук, викладач бізнес-школи, власник консалтингової компанії «Стратегіста», експерт проєкту «ОТГ та БІЗНЕС: шляхи сприяння взаємодії».

«Ми очікуємо, що сьогодні громади не лише матимуть змогу презентувати свої проєкти, але й отримають конкретні рекомендації від бізнесу щодо інвестиційних пропозицій», - зазначила вона.

Співголова Комітету з питань агропродовольчого бізнесу Спілки Олег Шевцов зазначив, що на сьогодні агрокомпаніям Комітету дійсно цікава взаємодія з ОТГ.

«Торік ми, як Комітет, чимало часу провели в комунікаціях з владою. Одне з ключових питань – зараз існує багато державних проєктів, які здатні принести кошти як місцевим громадам, так і підприємцям, але вони не мають гарної «обгортки». Хаб має стати поштовхом для розвитку цього напрямку, це та колаборація бізнесу і ОТГ, яка має допомогти ОТГ цікаво презентувати проєкт і, таким чином, залучити додаткові інвестиції в місцеві бюджети».

В рамках першого хабу представники ОТГ презентували 6 проєктів в аграрному секторі:
1) Ладижинська ОТГ представила пропозицію з відкриття музею-виробництва крафтового ситра з додаванням сиропів з фруктів та ягод Черкащини. Проєкт можна включити в туристичні маршрути Черкащини, яку в 2019 році відвідало більше 1 млн 300 тисяч туристів.
2) Лип’янська громада презентувала проєкт з пункту прийому/закупівлі меду з можливістю створення цеху з його упакування. В Лип’янській громаді на 2020 рік є 15 активних пасічників і їх кількість зростає.
3) Березняківська громада представила ідею цеху з виробництва харчових компонентів на основі зелені, моркви, часника, цибулі, буряка та інших культур локального виробництва. Фермери регіону вже вирощують більше 2500 тонн овочів та готові розширяти виробництво.
4) Чумаківська ОТГ на Дніпропетровщині описала проєкт відкриття молокозаводу. У громади власна стійка сировинна база - не менш ніж 60 т свіжого молока щоденно продукують місцеві кооперативні та фермерські господарства.
5) Приютівська ОТГ запрошує бізнес до відкриття невеличкого заводу з виробництва сушених харчових продуктів. Підприємство вироблятиме подрібнений інгредієнт з будь-якого органічного продукту будь-якої фракції з великими термінами придатності.
6) Медведівська ОТГ на Черкащині пропонує інвесторам заснувати локальне підприємство з переробки та фасування продуктів переробки гарбузів на основі технологій сушіння, прямого віджиму. В громаді фермери вирощують близько 100 тон гарбузів щорічно, є й потенціал для зростання – землі, фермерські господарства, трудові ресурси.

«Сьогодні Україна має бути не просто була житнецею Європи, а країною, яка може постачати цінну перероблену продукцію, де більша частина доданої вартості формується на території нашої країни. Сьогодні в рамках хабу запропоновані проєкти спрямовані на створення цієї доданої вартості», - відзначив в рамках презентації Голова Підкомітету Агро IT СУП Валерій Яковенко.

Дякуємо усім представникам ОТГ за залученість у процес та готовність до взаємодії і підтримки потенційного інвестора! Окрема вдячність експертам проєкту Юлії Алєксєєвій та декан Київської бізнес-школи, голові правління агентства кластерного розвитку Clust-ua Михайлу Крикунову за допомогу у підготовці інвестиційних пропозицій та супровід представників ОТГ в рамках проєкту!

Програма «ULEAD з Європою» з 2016 року підтримує громади з метою забезпечення їхнього сталого розвитку та покращення життя громадян. Програма cпільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією

Ще новини