СУП взяла участь у зустрічі бізнесу та влади щодо змін до Закону №466
СУП взяла участь у зустрічі бізнесу та влади щодо змін до Закону №466
28 травня 2020

28 травня відбулась зустріч бізнесу з владою щодо змін до Закону №466 (проєкт №1210).
У зустрічі взяли участь представники бізнес-асоціацій, заступник керівника Офісу Президента Юлія Ковалів, голова виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіл Саакашвілі, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховна Рада України Данило Гетманцев, представники Міністерства фінансів та Державної податкової служби.

Спілка неодноразово виступала проти документу, норми якого суттєво збільшують фіскальний тиск на підприємців, а в умовах кризи відповідні норми фактично унеможливлюють повноцінне відновлення для бізнесу.

Виконавчий директор Спілки Катерина Глазкова озвучила перелік норм, які, на думку бізнесу, потрібно вилучити, а також норми, які потребують змін для однозначного їх трактування:

1. впровадження інституту вини у податкових правопорушеннях;
2. введення поняття економічного ефекту операції у відносинах з нерезидентом;
3. визначення податкових наслідків у залежності від фактичної поведінки сторін;
4. необхідність описувати наявність ділової мети при придбанні робіт/послуг у нерезидента;
5. запровадження складних інструментів податкового контролю (ділова мета, конструктивні дивіденди, контрольовані іноземні компанії, ускладнення розрахунку правил тонкої капіталізації) тощо.
6. Збільшення до 7 років строку, протягом якого контролюючий орган має право донараховувати зобов’язання у разі проведення перевірки операції та/або перевірки податкових зобов’язань податкових агентів щодо податку на доходи фізичних осіб, військового збору при виплаті заробітної плати тощо.
7. Нові штрафи за порушення строків реєстрації податкових накладних/розрахунків, коригування до них, навіть щодо податкових накладних на операції без ПДВ або за 0 ставкою. Така норма не несе жодного практичного значення для бюджету.
8. Право контролюючого органу вимагати «інші документи та інформацію, необхідну для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки». Без конкретизації документів та вичерпності їх переліку така норма фактично дозволяє податковому органу на власний розсуд вимагати будь-які обсяги будь-яких документів у 15-денний строк.

Від завтра та протягом наступного тижня планується інтенсивна робота на рівні бізнес-асоціацій, Офісу Президента України, профільного Комітету парламенту та експертів над змінами в Закон. Ми сподіваємося, що обтяжливі норми для бізнесу, зазначені на зустрічі Спілкою українських підприємців, будуть виключені та виправлені в Законі. Спілка очікує, що напрацьовані з бізнес-спільнотою зміни вже в червні будуть проголосовані народними депутатами.

Ще новини