Законопроєкт про медіацію №3504 ухвалено  за основу: що пропонується
Законопроєкт про медіацію №3504 ухвалено за основу: що пропонується

Минулого тижня Верховна Рада підтримала одну з ініціатив, до розробки якої долучилися експерти СУП – законопроєкт №3504 «Про медіацію». Документ ухвалено за основу.
Спілка вже довгий час наполягає на запуску інституту медіації в Україні, адже таке рішення дозволить розвантажити українські суди та підвищити якість розгляду справ.

Що пропонується законопроєктом?
На законодавчому рівні закріплюється можливість проведення добровільного позасудового врегулювання конфлікту шляхом переговорів між його сторонами за допомогою медіатора.
7 серпня 2019 Україна підписала Конвенцію ООН про Міжнародні угоди про врегулювання спорів за результатами медіації. З метою ратифікації та імплементації  Конвенції Україні необхідно прийняти Закон про принципи медіації.

В законопроєкті №3504 визначаються такі терміни як: медіація, медіатор, медіаційна угода, об’єднання медіаторів тощо.
Сам  метод медіації можна застосовувати у будь-яких спорах, які виникають з цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

До медіаторів висувається перелік вимог: вища освіта,  базова підготовка у сфері медіації в Україні або за її межами не менше як 90 годин щодо принципів, порядку та методик проведення медіації, правового регулювання медіації, етики медіатора, ведення переговорів та врегулювання конфліктів.
Визначено права та обов’язки медіатора та сторін медіації, порядок проведення медіації.

Законопроєкт передбачає зміни до Господарського, Цивільного та Кодексу адміністративного судочинства України, що надають:
-    можливість під час підготовчого засідання провести позасудове врегулювання спору шляхом медіації;
-    право суду оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі прийняття рішення щодо врегулювання спору шляхом медіації;
-    право суду зупинити провадження у справі у разі звернення обох сторін з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв’язку з проведенням медіації (на час проведення медіації, але не більше 30 днів);
-    можливість зупинити провадження у справі на стадії її розгляду по суті.
Також пропонуються зміни до ЗУ «Про судовий збір». Так, у разі успішного проведення медіації, суд поверне 60% плаченого судового збору відповідній стороні провадження.
Закон набирає чинності Закон через три місяці з дня його опублікування.

Станом на липень Єдиний державний реєстр судових рішень містить 88,4 млн документів, за кожним з яким стоїть: час очікування сторін спору, кошти громадян і бізнесу на оплату збору доказової бази та адвокатів, кошти держави на оплату заробітної плати суддям, утримання органів судової влади. 

 Прийняття законопроекту «Про медіацію» позитивно вплине на умови зменшення витрат бізнесу і держави на судочинство, а також підніме Україну у рейтингу Doing Business 2022 в індикаторі «Забезпечення виконання контрактів» на 16 позицій.


 

Ще новини