Бізнес виступає проти реорганізації Держпродспоживслужби
Бізнес виступає проти реорганізації Держпродспоживслужби
25 серпня 2020

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я запропонувало створити Державну службу з контролю захворювань України шляхом реорганізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Спілка українських підприємців виступає проти ініціативи Міністерства щодо реорганізації Держпродспоживслужби. 

Чому?
По-перше, сфера відповідальності Держпродспоживслужби значно ширша та включає ветеринарну медицину, карантин та захист рослин, насінництво та розсадництво, державний нагляд у сфері агропромислового комплексу та за додержанням законодавства про захист прав споживачів тощо.

По-друге, ініціатива покладає на Мінекономіки виконання функцій, які є не властивими Державній службі з контролю захворювань України. Створення нової служби шляхом реорганізації існуючої може призвести до неможливості виконання зазначених функцій, оскільки в рамках Мінекономіки буде відсутній компетентний орган.

По-третє, запропонована у стислі строки та без широкого обговорення реорганізація створює непередбачувані умови для ведення бізнесу та вимагає адаптації до нових підходів у регулюванні. Це, у свою чергу, створює ризик гальмування експортно-імпортних операцій та торгівлі на внутрішньому ринку.

На думку СУП, ініційовані зміни ставлять під загрозу стабільність роботи багатьох секторів економіки, зокрема, сільського господарства, насінництва, роздрібної торгівлі, споживчих товарів. Крім того, недоцільно виводити сферу безпечності та окремих показників якості харчових продуктів із-під підпорядкування Мінекономіки, що є профільним центральним органом виконавчої влади для продовольчої галузі.
У складних і мінливих для бізнесу карантинних умовах це буде додатковим обтяжуючим фактором, у зв’язку з чим Спілка виступає проти реорганізації ДПСС. 

СУП спільно з іншими бізнес-асоціаціями уже звернулися до Прем’єр-міністра України із проханням відхилити відповідну ініціативу МОЗ та зберегти діючу структуру ДПСС у підпорядкуванні Мінекономіки.

 

Ще новини