Cпілка виступає проти ухвалення законопроєкту №3516 про імітаційні молочні продукти
Cпілка виступає проти ухвалення законопроєкту №3516 про імітаційні молочні продукти
09 вересня 2020

На розгляді Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики перебуває законопроєкт №3516 про імітаційні молочні продукти.
Автори проєкту мають на меті упорядкувати сферу маркування і реалізації харчових продуктів, що імітують молоко і молочні продукти, що ніби-то дозволить споживачам отримувати повну і правдиву інформацію про якість цих продуктів та запобіжить недобросовісній конкуренції на ринку. 

Однак натомість законопроєкт містить нововведення, які ускладнюють вимоги для учасників ринку та містить суперечливі норми, зокрема:
1)     законопроєкт пропонує заборонити використовувати жири та білки немолочного походження у всіх молочних продуктах, а не лише у традиційних. 
Зараз при виробництві традиційних молочних продуктів (масло, сири, ацидофілін, простокваша та ін.) забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, стабілізатори і консерванти. Добросовісні виробники вже виконують цю базову вимогу. 
Водночас, при виробництві йогуртів дозволяється використовувати рослинні жири (горіхи, шоколад, печиво та ін.) як інгредієнт до молочного продукту. З прийняттям нового законопроєкту, виробники не зможуть відносити йогурти до категорії молочних продуктів. Добросовісний бізнес буде змушений маркувати йогурти як немолочний продукт, а точніше як «харчовий продукт, що імітує молочний продукт».
2)   За чинним законодавством виробники повинні вказувати на упаковках усі складники, що уже роблять сумлінні виробники. Чергова вимога про надання достовірної інформації про склад продукції не виправить ситуацію із недобросовісною конкуренцією та фальсифікатом; 
3)  Під визначення «харчовий продукт, що імітує молочний продукт» можуть потрапити безлактозні молочні та продукти на рослинній основі, які є окремою категорією продукції і помилково можуть бути віднесені до молочного сектору. Це значно ускладнить їх виробництво та збут; 
4)   Проєкт вводить вимогу розміщувати молочні продукти окремо від продуктів, що імітують молоко і молочні продукти, на різних секціях або стелажах. Таку норму може бути фізично складно реалізувати в малих приміщеннях, наприклад, в магазинах у сільській місцевості, кіосках, магазинах на автозаправках, тощо.

Спілка закликає депутатів не ухвалювати законопроект №3516, що містить шкідливі норми для бізнесу.

Ще новини