СУП вітає ухвалення Закону про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові
СУП вітає ухвалення Закону про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові
30 вересня 2020

#ПеремогаСУП 
Спілка вітає ухвалення важливого Закону №3648, що дозволить побудувати сучасну європейську службу крові в Україні! СУП неодноразово закликала народних депутатів підтримати цей важливий для всієї сфери документ.

Це є перший напрацьований «з нуля» Закон у відповідній галузі, що відкриває її для приватних інвестицій. Він враховує європейську практику регулювання сфери донорства, що дозволить:

1. Забезпечити якість та безпеки крові, її компонентів та препаратів крові. 
1)  Впроваджуються європейські системи процедур контролю якості, простежуваності та гемонагляду. Така система дозволяє відстежувати кожний компонент крові на всьому ланцюжку його руху;
2)  Функції контролю за системою якості та безпеки покладаються на спеціально уповноважену особу з відповідною кваліфікацією, яка повинна бути призначена в кожному суб’єкті системи крові;
3)  Впроваджується спеціального ліцензування у сфері донорства та покладаються функції із здійснення такого ліцензування та контролю на спеціальний уповноважений орган;
4)  Створюється Єдиний національний Реєстр донорів крові як складової частини eHealth та ін. 

 2. Забезпечити потреби системи охорони здоров’я України компонентами крові та препаратами крові.
1)  Вперше закріплюється пріоритет інтересів держави та громадян України в забезпеченості донорською кров’ю, компонентами та препаратами крові.
2)  Приватні компанії, які використовуючи майно суб’єктів системи крові комунальної та державної форми власності, зобов’язані продавати усі заготовлені компоненти для лікування лікарням по регульованим цінам у порядку, що визначить Уряд;
3)  Можливість залучення приватних плазма-центрів для заготівлі компонентів для лікування у разі незабезпечення існуючими суб’єктами потреб закладів охорони здоров’я;
4)  Вивезення компонентів крові за межі країни дозволяється лише у виключних випадках за рішенням Уряду та у разі повного забезпечення внутрішніх потреб країни;
5)  Право КМУ тимчасово зупинити експорт препаратів крові, вироблених з української плазми, якщо їх виробник відмовляється забезпечувати внутрішні потреби або у разі введення в країні воєнного стану та ін.
 
3. Побудовати координовану систему крові задля впровадження на всій території України єдиної державної політики у цій галузі.
1)  Створення системи координуючих органів на загальнодержавному рівні (Національний трансфузіологічний центр та Національний трансфузіологічний комітет), та встановлення підзвітності усіх суб’єктів системи крові.
2)  Утворення спеціального Компетентного органу, який буде  здійснювати ліцензування всіх суб’єктів системи крові, регулярно перевірятиме якість і безпеку крові, відповідність суб’єктів встановленим вимогам та у разі порушень притягатиме до відповідальності. 
3)  Впорядкування механізмів координації між органами на загальнодержавному рівні (Національний трансфузіологічний центр), та суб’єктами на регіональному рівні (суб’єкти системи крові) та госпітальному рівні (лікарняні банки крові, лабораторії трансфузійної імунології, лікарняні трансфузіологічні комітети).

  4. Розвивати систему крові за рахунок залучення приватних інвестицій та впровадження механізмів державно-приватного партнерства, що дозволить країні досягти рівня самозабезпечення компонентами та препаратами крові, та зменшити залежність від дорогих імпортних аналогів.
Закон забезпечує допуск приватних компаній до діяльності із заготівлі компонентів крові для лікування, за умови використання майна існуючих комунальних та державних суб’єктів, а також до діяльності із взяття плазми для фракціонування для виробництва із неї на території України препаратів крові. 

5. Поступово впровадити в країні безоплатне донорство крові для потреб лікування, що відповідає кращим європейським стандартам та рекомендаціям ВООЗ, оскільки безоплатні регулярні донори є надійними та на них можна розраховувати в кризові періоди.

6.  Впровадити ефективну систему бюджетного фінансування галузі (перехід на відшкодування Національною службою здоров’я України витрат закладам охорони здоров’я за придбання одиниці компонента крові та вартості послуг з їх трансфузії замість фінансування утримання суб’єктів системи крові).

Ще новини