СУП зустрілася з Міністром фінансів України Сергієм Марченком
СУП зустрілася з Міністром фінансів України Сергієм Марченком
25 червня 2020

Вчора СУП взяла участь у зустрічі з Міністром фінансів України Сергієм Марченком та його заступниками Світланою Воробей та Юрієм Драганчуком.

Ділимося з вами ключовими тезами дискусії:
1. Податок на виведений капітал замість податку на прибуток.
Міністерство фінансів розглядає різні моделі запровадження цього податку, і пропонує ввести його для платників п’яти регіонів, де надходження від податку на прибуток зараз найменші.
Позиція СУП у цьому питанні незмінна і була озвучена під час зустрічі: СУП не підтримує впровадження ПнВК у такому вигляді. Будь-які моделі для окремих галузей/регіонів/розмірів бізнесу створюють нерівні умови для платників та дискредитують ідею цього податку. СУП виступає за введення ПнВК для усього бізнесу. І зараз найкращий час для цього. Карантин та світова криза призвели до зниження бізнес-активності та збитків бізнесу і в найближчі роки податок на прибуток не буде отриманий в запланованих обсягах. Тож ми пропонуємо використати цю можливість – в сьогоднішніх умовах ПнВК стане інвестиційним інструментом для бізнесу.

2. Зниження навантаження на фонд оплати праці.
Нагадаємо, що СУП пропонуємо модель поступово зниження (у три етапи) ЄСВ до 10% для усього бізнесу. На думку Спілки, тільки послабивши навантаження на фонд оплати праці, можна стимулювати вихід з тіні ринку праці і розвиток економіки.
Однак бачення Мінфіну дещо інше – вони пропонують модель, за якою представники ІТ-галузі сплачуватимуть 5% ЄСВ та 5% ПДФО. СУП наголошує, що така модель створює чергову нерівність в оподаткуванні бізнесу, та звертається до Мінфіну з пропозицією розглянути можливість зниження податків на фонд оплати праці для усіх підприємств.

3. Авторизовані економічні оператори
У своєму виступі представники СУП також звернули увагу Міністра на те, що закон про авторизованих економічних операторів на митниці набув чинності ще у листопаді минулого року. Однак досі не прийняті підзаконні нормативно-правові акти для їхнього запуску і повноцінної роботи.

4. Програмні РРО
Представники Мінфіну переконані, що до 1 серпня програмні РРО будуть повністю доопрацьовані і працюватимуть. Однак СУП уже звернувся до Міністерства із запитом виправити деякі суттєві недоліки та надати роз’яснення щодо роботи нових РРО в електронній торгівлі та фіскалізації операцій з переказу коштів. 

Ми дякуємо очільникам Міністерства за можливість озвучити позицію бізнесу та сподіваємося, що у відвертому подальшому діалозі нам вдасться реалізувати ряд важливих ініціатив, які створюватимуть рівні прозорі умови в оподаткуванні для всього бізнесу, зменшуватимуть адміністрування і податковий тиск.

Ще новини