Спілка українських підприємців створила Центр захисту бізнесу
Спілка українських підприємців створила Центр захисту бізнесу
17 лютого 2022

17 лютого Спілка українських підприємців запустила роботу Центру захисту бізнесу. Мета його створення — посилення функції захисту підприємців від неправомірних дій або бездіяльності з боку правоохоронних та контролюючих органів.

Без підтримки бізнесу важко протистояти зовнішнім загрозам, тож зараз держава як ніколи повинна прагнути до ефективної взаємодії з підприємцями. Додатковий тиск, неправомірні дії правоохоронних та контролюючих органів влади та недоброчесні чиновники підривають цю взаємну довіру та перешкоджають спільній роботі задля нашої безпеки. Влада повинна вбачати у бізнесі надійного союзника, а не об'єкт надмірного контролю. Саме цього і прагне досягти Спілка українських підприємців, посилюючи свою відповідну функцію та створюючи Центр захисту бізнесу.

Основними напрямками роботи Центру є:
— Безпідставні кримінальні провадження, в тому числі у питаннях обшуків, бездіяльності правоохоронних органів тощо;
— Загрози корпоративній безпеці, протидія рейдерству, а також бездіяльність правоохоронних органів при захисті бізнесу як потерпілої сторони у кримінальних провадженнях;
— Податкові питання, включно з випадками блокування податкових накладних, включення до переліку ризикових, неправомірними актами перевірок та штрафами;
— Неправомірні дії контролюючих органів та органів ліцензування;
— Неправомірні дії державних органів у митних питаннях.

«Спілка українських підприємців перша з провідних бізнес-асоціацій стала на захист чесного та прозорого українського бізнесу, забезпечуючи публічну підтримку та фахову юридичну допомогу. За майже 6 років ми опрацювали понад 60 звернень від підприємців. З них за минулий рік — 22, а з початку цього року вже отримали 8 запитів. Тож сьогодні у відповідь на зростаючий попит ми посилюємо цю функцію. Щоб не тільки розширити напрямки роботи, а ще більш системно та ефективно змінювати українське законодавче поле та бізнес-клімат», — зазначила виконавчий директор СУП Катерина Глазкова.

До роботи Центру захисту бізнесу вже долучилися 11 провідних юридичних компаній, кожна з яких вестиме свій напрямок захисту або забезпечуватиме роботу «Гарячої лінії» — інструменту для екстрених звернень підприємців за юридичною підтримкою. Підтримку у роботі з репутаційними ризиками та консультації щодо публічних заяв від імені підприємств, які звертаються до Центру, надаватиме агентство «Ефективні комунікації».

«Робота Центру захисту бізнесу буде направлена на зміцнення співпраці між державними та правоохоронними органами та підприємцями. Економічний добробут підприємців напряму впливає на всю держсистему, тож захист їх інтересів має бути в пріоритеті. Ми прагнемо налаштувати процес подальшої розбудови каналів швидкої й ефективної комунікації із владою з нагальних питань з метою своєчасного захисту інтересів бізнесу», — зазначила співголова Центру Анастасія Гурська.

Окрім безпосередньої роботи зі зверненнями, Центр захисту бізнесу також прагнутиме системного вирішення проблемних питань на законодавчому рівні.

«Одна з найважливіших функцій Центру захисту бізнесу — запобігти виникненню ситуацій, коли бізнес стикається з неправомірними діями чи бездіяльністю чиновників. Дуже часто причиною цьому слугує недосконалість вітчизняного законодавства. Відповідно, завданням  Центру є також розробка законодавчих змін», — додав співголова Центру, адвокат Arzinger Микола Ничипорук.

Провайдерами послуг стали такі компанії: Адвокатське бюро «Анастасії Гурської», Адвокатське об’єднання Arzinger, Група компаній Delta International Services Group, Аудиторська група «Капітал Плюс», Palianychko&partners Law office, Nota Group, Юридична фірма Bargen, Адвокатське об’єднання «Саєнко Харенко», Юридична компанія «Правое дело», Адвокатське Об’єднання «АВГУСТУМ», Агенція «Ефективні комунікації».

Спілка українських підприємців забезпечує захист та підтримку кожному своєму учаснику у разі порушення його законних прав. Що для великого бізнесу стає серйозним викликом, для середнього та малого може обернутися катастрофою. Для прийому звернень від учасників СУП щодо захисту бізнесу вже діє електронна скринька Центру: businessprotection@sup.org.ua
З екстрених питань підприємцям можна звертатися на «Гарячу лінію» за номером +38 (067) 00 535 00
 

Ще новини