СУП звертається із пропозицією виправити недоліки в механізмі отримання грошової допомоги на працівників
СУП звертається із пропозицією виправити недоліки в механізмі отримання грошової допомоги на працівників
06 травня 2020

22 квітня Кабмін прийняв Постанову, яка надає можливість отримати усім роботодавцям МСБ часткову допомогу по безробіттю, якщо вони не скорочують робочі місця в умовах скорочення об’ємів роботи. Це була одна із пропозицій СУП, і члени Спілки зараз масово звертаються до центрів зайнятості для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Однак днями Державна податкова служба України опублікувала консультацію, в тексті якої зазначено, що РОБОТОДАВЕЦЬ ВИМУШЕНИЙ нараховувати та СПЛАЧУВАТИ ПОДАТОК З ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ та військовий збір працівнику з отриманої допомоги по частковому безробіттю (Текст тут: http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=ci)

Спілка українських підприємців вважає таке рішення бар'єром для підприємців у отриманні допомоги, і звертає увагу ще на певну проблематику у застосуванні норм Постанови, про які говорять наші учасники:
1. проблематично отримати довідку в податковій службі про сплату ЄСВ за останні 6 місяців, що передують даті зупинення діяльності, оскільки згідно з внутрішніми положеннями податкових служб, довідка видається тільки заявнику і лише за місцем розміщення обласної податкової служби, а це зобов’язує компанії з районів їхати в обласні центри для отримання довідки.
2. обмежений строк звернення за допомогою у кількості 30 календарних днів до дати звернення в центр зайнятості.

Тож врахуваючи зазначену проблематику Спілка українських підприємців просить якнайшвидше:
- ПРИЙНЯТИ проєкт закону від 30.04.2020 № 3422 «Про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким роботодавцям надається можливість звернутись до центрів зайнятості протягом 90 календарних днів.
- ВНЕСТИ ЗМІНИ у Податковий кодекс України, яким визначити, що допомога по частковому безробіттю не підпадає під оподаткування або ТЕРМІНОВО надати роз’яснення, що така допомога не оподатковується.
- ВНЕСТИ ЗМІНИ в Порядок, які виключать необхідність отримувати у Податковій довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, а натомість надати можливість подавати таку довідку за підписом уповноваженої особи роботодавця.

Ще новини